Direct naar de inhoud
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel7 februari 2023Vertegenwoordiging in Nederland

Aardbeving: meer dan 1180 reddingswerkers naar Turkije via EU-noodhulp

Als respons op de noodsituatie na de aardbeving heeft de EU 1.185 reddingswerkers en 79 speurhonden naar Turkije gestuurd.

EU-coördinatiecentrum voor civiele bescherming in geval van nood

Turkije en Syrië zijn hard getroffen en de ramp heeft al duizenden levens gekost, terwijl veel mensen nog steeds vastzitten onder het puin.

Snel samen noodhulp leveren

De EU heeft een coördinatiecentrum voor respons in noodsituaties. Dit centrum voor civiele bescherming met de afkorting ERCC coördineert de bijstand aan landen, die getroffen zijn door rampen. Het Coördinatiecentrum zorgt daarbij voor de snelle inzet van steun uit 27 EU-landen en zes andere deelnemende landen door een EU-noodmechanisme te activeren. Meer weten over ERCC.

Nederland doet mee

Via ERCC zijn er teams beschikbaar gesteld voor hulp aan Turkije uit: Albanië, Montenegro en 19 EU-landen: Nederland, Oostenrijk, Bulgarije, Kroatië, Cyprus, Tsjechië, Estland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Italië, Malta, Polen, Portugal, Roemenië, Slowakije, Slovenië en Spanje.  

Reddingsteams en medische zorg voor Turkije

25 zoek- en reddingsteams zijn op weg naar de zwaarst getroffen gebieden in Turkije om de eerstehulpverleners daar te helpen, 11 van deze teams zijn al gearriveerd. Daarnaast zijn er 2 medische teams gestuurd om medische zorg te verlenen.

Water en  sanitaire voorzieningen voor Syrië

In Syrië onderhoudt de EU contact met haar lokale humanitaire partners en financiert zij humanitaire organisaties die opsporings- en reddingsoperaties uitvoeren. Deze organisaties leveren ook water- en sanitaire voorzieningen, dekens en hygiëneproducten in de getroffen gebieden. De EU is aan het inventariseren hoe ze nog meer hulp kunnen bieden binnen de beschikbare opties.

Update 8/2:

Bijzonderheden

Datum publicatie
7 februari 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland