Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Dagelijks nieuws26 mei 2023Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Aanbeveling: verminder flexwerk, verklein de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen

De Europese Commissie heeft woensdag aanbevelingen gedaan voor de Nederlandse economie.

de euro
© iStock

Nederland wordt aangeraden de algemene steunmaatregelen op het gebied van energie te verminderen, flexwerk te ontmoedigen en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen af te bouwen.

Deze aanbevelingen maken deel uit van de jaarlijkse publicatie van een set aanbevelingen voor alle lidstaten, die bedoeld zijn om het economisch beleid sterker en toekomstbestendiger te maken. Over het algemeen is de Commissie voorzichtig optimistisch over de Europese economie: lagere energieprijzen, en een sterke arbeidsmarkt hebben gezorgd voor enige groei. Het risico op een recessie is daardoor kleiner geworden. Ook daalt de inflatie.

Het pakket is gebaseerd op de onlangs gepubliceerde economische voorjaarsprognose voor 2023.

 

Herstel- en Veerkrachtfaciliteit

Twee jaar geleden is het Herstel en Veerkachtplan van start gegaan, met in totaal 800 miljard euro aan subsidies en leningen om de overgang naar een groene en digitale economie in de Europese landen te stimuleren. De Commissie spoort de lidstaten aan om voortgang te blijven maken met de uitvoering van deze programma’s. Ook voor Nederland geldt deze aanbeveling.

Daarnaast worden de lidstaten ook aangemoedigd om in hun herstplannen een nieuw hoofdstuk op te nemen in het kader van RepowerEU. Hiermee wordt extra financiering vrijgemaakt om de overgang naar schone energie en een klimaatneutrale economie te stimuleren.

 

Overheidsschuld en macro-economische stabiliteit

Ieder jaar kijkt de Commissie in het kader van het Europees semester ook of de lidstaten voldoen aan het criterium van de EU om de staatsschuld niet te hoog op te laten lopen. Dit jaar zijn er 14 landen met een te hoge schuld en hen wordt aanbevolen een voorzichtiger begrotingsbeleid te voeren. Daarnaast wordt gekeken naar de marco-economische stabiliteit van landen, bijvoorbeeld of de totale particuliere schuld in een land niet te hoog is. Op dit vlak is Nederland een van de landen die een waarschuwing krijgt.

 

Meer weten over het Europees Semester? Lees dan het persbericht

Bijzonderheden

Datum publicatie
26 mei 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland