Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel6 mei 2024Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

9 mei Europadag, de verjaardag van Europa

Wist je dat het 9 mei dit jaar niet alleen Hemelvaart is maar ook Europadag?

© iStock

Dit is het jaarlijkse feest van vrede en eenheid in Europa. We herdenken dan de eerste aanzet tot Europese samenwerking. Deze begon met de historische Schuman-verklaring. In een toespraak in Parijs in 1950 presenteerde de Franse minister van buitenlandse zaken Robert Schuman zijn ideeën voor een nieuwe vorm van politieke samenwerking in Europa, waardoor een nieuwe oorlog in Europa ondenkbaar zou worden. Lees verder

Europadag wordt elk jaar in diverse EU-landen en in Brussel, de hoofstad van Europa gevierd zoals met de open deur dagen. Dit jaar kon het publiek al een kijkje in de Brusselse keuken nemen op 4 mei. 

Nederland

In Nederland zijn er in aanloop na Europadag en daarna enkele evenementen waaronder deze culturele evenementen. Verder wordt op 8 mei de Willemshof in Den Haag verlicht ter ere van Europadag. Daarmee sluit Nederland aan op een actie van meer dan 60 steden in heel Europa, waarbij burgers worden opgeroepen om te stemmen. De slogan: “Gebruik je stem. Of anderen zullen voor je beslissen” zal op de gebouwen verschijnen met een Europese vlag.  In Nederland kan de kiezer op 6 juni naar de Europese stembus.

 

 

Bijzonderheden

Datum publicatie
6 mei 2024
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland