Skip to main content
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland
Nieuwsartikel9 mei 2022Vertegenwoordiging in Nederland

9 mei Europadag

Hier in Nederland hebben we het belang van de vrijheid net gevierd op Bevrijdingsdag. Iets wat niet vanzelfsprekend is gezien de oorlog in Oekraïne en wat een belangrijke Europese waarde is. Wist je dat 9 mei de verjaardag van Europa is?

Twee van de twaalf vlaggen aan de Haagse Hofvijver op Europadag

We herdenken dan de eerste aanzet tot Europese samenwerking. Deze begon met de historische Schuman-verklaring. In een toespraak in Parijs in 1950 presenteerde de Franse minister van buitenlandse zaken Robert Schuman zijn ideeën voor een nieuwe vorm van politieke samenwerking in Europa, waardoor een nieuwe oorlog in Europa ondenkbaar zou worden.

Europadag staat in het teken van eenheid en vrede, iets wat meer dan ooit weer actueel is. Europadag wordt elk jaar in diverse EU-landen en in Brussel, de hoofstad van Europa gevierd met publieksevenementen. In Nederland zijn er doorgaans een paar evenementen zoals dit jaar in o.a. Maastricht over de Toekomst van Europa.


Wapperende EU-vlaggen aan de Haagse Hofvijver
Den Haag is de internationale stad van vrede en recht. Op 9 mei staat de stad erbij stil dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Dankzij de gemeente Den Haag en met onze steun, laten meer dan 200 inwoners de Europese vlag wapperen aan hun woning op 9 mei. Ook zijn er twaalf Europese vlaggen aan de Hofvijver gehesen. Deze zijn er te bewonderen  t/m13 mei.

 

De vlag is gehesen door de groep
De 12 vlaggen gehesen in aanwezigheid van o.a Didier Herbert, hoofd van de Vertegenwoordiging EC, burgmeester Jan van Zanen en studenten.

Bijzonderheden

Datum publicatie
9 mei 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland