Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel10 januari 2022Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 3 min

27 Nederlandse onderzoekers krijgen miljoenen aan onderzoekssubsidies voor baanbrekende projecten

De Europese Onderzoeksraad ERC kent eerste onderzoekssubsidies toe ter waarde van 619 miljoen euro door het financieringsprogramma Horizon Europa.

Onderzoeken

Met deze Starting Grants’ van gemiddeld 1,5 miljoen euro kunnen de jonge onderzoekers hun projecten opzetten, teams vormen en hun beste ideeën uitwerken.  Na een oproep zijn waren er diverse voorstellen ingediend. De geselecteerde voorstellen bestrijken alle vakgebieden, van medische toepassingen van kunstmatige intelligentie tot de beïnvloeding van materie door licht en de ontwikkeling van een wettelijke regeling voor eerlijke ‘influencer marketing’. Ongeveer 43% van de subsidies is toegekend aan vrouwelijke onderzoekers, een stijging ten opzichte van de 37% in 2020 en het hoogste aandeel tot nu toe.

Mariya Gabriel, Europees commissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugd: "Met deze eerste ronde van langverwachte subsidies laat de Europese Onderzoeksraad zich opnieuw zien als aanjager van geavanceerde wetenschap in het kader van het Horizon Europa-programma. Ik zie uit naar de nieuwe doorbraken en kansen die de projecten zullen bieden en hoop dat de onderzoekers andere jonge mensen zullen aanzetten om ook nieuwsgierig te zijn en zo ontdekkingen te doen voor ons allemaal."

De voorzitter van de Europese Onderzoeksraad, prof. Maria Leptin: "Jong talent in Europa ruim baan geven en hun meest vernieuwende ideeën uitwerken - dat is de beste investering in onze toekomst, zeker ook gezien de toenemende wereldwijde concurrentie. Jonge mensen weten als geen ander welke gebieden op korte termijn belangrijk worden. Het is dan ook fantastisch dat deze ‘Starting Grant’-ontvangers nu nieuwe wegen kunnen inslaan met pasgevormde teams. Sommigen van hen kunnen dankzij de ERC-subsidies de overstap terug naar Europa maken. We moeten ervoor zorgen dat Europa een wetenschappelijke koploper blijft".

De in deze subsidieronde geselecteerde onderzoekers gaan projecten uitvoeren aan universiteiten en onderzoekscentra in 22 EU- en geassocieerde landen, voornamelijk in Duitsland (72 projecten), Frankrijk (53), het VK (46) en Nederland (44). De onderzoekers zijn afkomstig uit 45 landen, met name Duitsland (67 onderzoekers), Italië (58), Frankrijk (44) en Nederland (27). Dertien onderzoekers die voorheen in de VS gevestigd waren, komen dankzij de subsidies naar Europa. In het kader van de oproep zijn 4 000 voorstellen ingediend, die zijn beoordeeld door gerenommeerde onderzoekers uit de hele wereld. De subsidies zullen leiden tot meer dan 2 000 banen voor postdoctorale onderzoekers, promovendi en ander personeel van de gastinstellingen. Meer statistieken vindt u hier.

Voorbeeld Nederland

Dit is een van de voorbeelden van een project waarvoor Nederland subsidie heeft gekregen:

AI voor oncologie: geautomatiseerde en verklaarbare algoritmen voor kankerprognose

Kankerdiagnoses en –behandelingen worden vastgesteld op basis van de microscopische beoordeling van kankerweefsel door pathologen. De huidige beoordelingsprotocollen, de zogenaamde ‘cancer grading’-systemen, beperken zich echter tot kenmerken die mogelijk door mensen kunnen worden vastgesteld, waardoor veel in kankerweefsel opgenomen informatie onbenut blijft. Het is reeds aangetoond dat machinaal leren (ML) pathologen erbij kan helpen betere diagnoses te stellen en efficiënter te werken wanneer zij de huidige ‘cancer grading’-systemen gebruiken.  Tot nu toe zijn door middel van ML in de meeste gevallen slechts menselijke handelingen gerepliceerd, voornamelijk door methodologische beperkingen en gebrekkige kennis over de transparantie en verklaarbaarheid van AI. Dr. Geert Litjens van het Radboud universitair medisch centrum in Nijmegen wil deze kennislacunes aanpakken. Hij wil gebruikmaken van innovatieve leeralgoritmen en de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van zelf-supervisie, ‘vision transformers’ en natuurlijke taalverwerking om diepe neurale netwerken effectiever te maken in medische toepassingen en ze transparanter en beter verklaarbaar te maken. Het project van Dr Litjens zal de methodologie valideren in de grootste dataset van oncologische ‘WSI's’ ter wereld. Ook moet het voorgestelde project, doordat alle ontwikkelde instrumenten en gegevens publiek zullen worden gemaakt, een wetenschappelijk multiplicatoreffect hebben op het gebied van oncologie, computationele pathologie en machinaal leren, met inbegrip van mogelijke toepassingen op het gebied van ‘remote sensing’ en autonome voertuigen.

Onderzoeker: Geert LITJENS          

Gastinstelling: Radboud universitair medisch centrum, NL

Project: ‘Interpretable Artificial Intelligence across Scales for Next-Generation Cancer Prognostics (AIS-CaP)

ERC-financiering: 1 494 810 EUR voor 60 maanden

Overige voorbeelden van gefinancierde onderzoeksprojecten

Lijst van alle geselecteerde onderzoekers

Meer weten? Bekijk de website van ERC.

Bijzonderheden

Datum publicatie
10 januari 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland