Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel27 januari 2022Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

27 januari: Internationale Herdenkingsdag van de Holocaust

Op 27 januari vieren we de 77e verjaardag van de bevrijding van het nazi-concentratiekamp Auschwitz-Birkenau, wat hét internationale symbool van de Holocaust werd.

Samen een vuist maken tegen antisemitisme

We gedenken al degenen die het hebben overleefd en de miljoenen Joodse vrouwen, mannen en kinderen, evenals alle andere slachtoffers die zijn vermoord door het naziregime. In veel ceremonies in heel Europa en de wereld zullen hun namen worden genoemd, hun leven herinnerd.
De Holocaust was een Europese ramp. Antisemitisme leidde tot deze ramp. Antisemitisme ontmenselijkt het Joodse volk. In nazi-Duitsland opende deze ontmenselijking de deur naar de Shoah. We mogen dit nooit vergeten”, aldus EC-voorzitter von der Leyen in haar verklaring.

30 januari Nationale Holocaust Herdenking in Nederland live via NOS

In Nederland herdenken we op 30 januari 2022 de slachtoffers tijdens de Nationale Holocaust Herdenking. Dit word georganiseerd door het Nederlands Auschwitz Comité . De herdenking vindt plaats bij het Spiegelmonument 'Nooit Meer Auschwitz' in het Wertheimpark in Amsterdam. Helaas is deze ivm corona besloten. Er is een live uitzending via NOS, vanaf 11.00 uur. Zodat iedereen het vanaf thuis kan volgen en er zo virtueel bij aanwezig kan zijn. 2022 is het 77 jaar geleden dat ook Nederland is bevrijd.


Samen sterker tegen antisemitisme

Antisemitisme is onverenigbaar met de waarden van de EU. Daarom heeft de Europese Commissie vorig jaar een plan gepresenteerd om antisemitisme in al zijn vormen te bestrijden en de toekomst van het Joodse leven in de Europese samenleving en daarbuiten te waarborgen. We zijn het verschuldigd aan de mensen die bij de Holocaust zijn omgekomen, aan de mensen die de Holocaust overleefden en aan de generaties die na ons komen.
 

Bijzonderheden

Datum publicatie
27 januari 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland