Direct naar de inhoud
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel4 mei 2022Vertegenwoordiging in Nederland

25 miljoen euro voor vijf Bauhaus modelprojecten in Europa

Vijf toonaangevende gidsprojecten in 11 EU-landen waaronder Nederland zijn geselecteerd voor een deel van de EU-subsidie van 25 miljoen euro.

groene toekomst
©iStock

Dat heeft de Europese Commissie bekend gemaakt.  De projecten zullen duidelijk maken wat de Europese Green Deal concreet betekent in ons dagelijks leven en onze woonomgeving. Evenals hoe onze toekomst eruit ziet.

De financiering gebeurt in het kader van het Nieuw Europees Bauhaus dat bedoeld is om bruggen te slaan tussen de wereld van kunst, cultuur en onderwijs enerzijds en die van wetenschap en technologie anderzijds.

Van kunst tot slimme steden
De geselecteerde projecten krijgen elk ongeveer 5 miljoen euro voor plannen in elf verschillende EU-landen (Nederland, België, Tsjechië, Duitsland, Denemarken, Griekenland, Kroatië, Italië, Letland, Slovenië en Portugal), plus Noorwegen en Turkije. De initiatieven gaan over renovatie van gebouwen, duurzaamheid, kunst, cultureel erfgoed, onderwijs, slimme steden, stads- en plattelandsvernieuwing enz. Nederland is betrokken bij drie van de vijf geselecteerde projecten:

  1. CULTUURCAMPUS (Cultuurcampus: een duurzame hub van kunst, onderzoek, leren en gemeenschap als katalysator): door onderwijs, onderzoek, beleid en cultuur te combineren en rekening te houden met de concrete ervaringen van de bewoners, wil de Cultuurcampus het achtergestelde stadsdeel Rotterdam Zuid  transformeren. De Cultuurcampus zal worden gehuisvest in een historisch pand en fungeren als trefpunt voor verschillende groepen en activiteiten.
     
  2. NEB-STAR (New European Bauhaus STAvangeR): NEB-STAR toont hoe de beginselen en waarden van het NEB in Stavanger (Noorwegen), Praag (Tsjechië) en Utrecht kunnen worden geïntegreerd in territoriale transformatieplannen. Het project bestrijkt vier uitdagingen over klimaatneutrale steden. Daarbij wordt rekening gehouden met lokale behoeften en zorgen, door samen met inwoners en belanghebbenden rond de tekentafel te gaan zitten.
     
  3. DESIRE (Designing the Irresistible Circular Society): het project wil de grote uitdagingen aanpakken waarmee samenlevingen en steden worden geconfronteerd: klimaatverandering, verlies van biodiversiteit en uitdagingen op het gebied van hulpbronnen. Rond de drie hoofdthema’s inclusiviteit, kringloop en de balans stad-natuur zullen door middel van kunst, architectuur en design alternatieve manieren worden onderzocht om locaties in verschillende Europese steden te transformeren (Denemarken, Nederland,Slovenië, Italië, Letland).

Deze Bauhaus-projecten dienen als modelprojecten binnen en buiten Europa voor soortgelijke activiteiten en kunnen nieuwe projecten inspireren. Meer weten? Lees het volledige persbericht.

Bijzonderheden

Datum publicatie
4 mei 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland