Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
  • Nieuwsartikel
  • 6 januari 2022
  • Vertegenwoordiging in Nederland
  • Leestijd: 1 min

20 jaar de euro in onze portemonnee

Wist je dat het dit jaar 20 jaar geleden is dat de Nederlandse gulden en bankbiljetten zijn vervangen door de euro? Deze  is ingevoerd op 1 januari 2002 in 12 EU-landen.

Herdenkingsmunt 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden
Bron: ECB

De eerste landen die toen zijn overgegaan op de euro  zijn: België, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk, Portugal en Spanje. Tegenwoordig wordt de euro in 19 EU-landen gebruikt. Dit zijn alle eurolanden.

Met de euro is sparen, investeren, reizen en zakendoen er een stuk gemakkelijker op geworden. De eenheidsmunt heeft de prijzen stabiel helpen houden en de economieën van de eurozone beschermd tegen onstabiele wisselkoersen. Daardoor konden Europese huizenkopers, bedrijven en overheden gemakkelijker geld lenen en werd het handelsverkeer binnen en buiten Europa gestimuleerd. Dankzij de euro moesten er ook geen munten meer worden omgewisseld en kon er goedkoper geld naar het buitenland worden overgemaakt, waardoor reizen en verhuizen naar een ander land om er te gaan werken, te studeren of met pensioen te gaan, minder omslachtig zijn geworden.

De euro is een baken van stabiliteit gebleken door de diverse crissen heen en is de op een na belangrijkste valuta in de wereld. De euro is tevens de munt van de toekomst, die de komende jaren ook digitaal zal gaan als aanvulling op contant geld. Meer weten? Lees verder.

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
6 januari 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland