Skip to main content
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland

Vrede & eenheid

EU-pioniers

Hier vind je meer informatie over Europese leiders die de aanzet gaven tot het ontstaan van de Europese Unie zoals we die nu kennen. Zonder hun energie en motivatie zouden we nu niet in de vreedzame en stabiele sfeer leven die we zo vanzelfsprekend vinden. De grondleggers vormden een gevarieerde groep mensen, van verzetsstrijders tot advocaten, die allemaal dezelfde idealen hadden: een vreedzaam, verenigd en welvarend Europa.

Human Library: de mensenbieb

In de Human Library lees je geen boeken, maar mensen. Interessante mensen, die je in het dagelijks leven niet snel spreekt. Klopt ons vooroordeel over mensen op basis van de buitenkant wel met de werkelijkheid? Een vluchteling, een hooligan, een ex-crimineel, een transgender, een dakloze en tienermoeder en anderen zitten klaar om jou hun levensverhaal te vertellen. In een open gesprek waarin alles gevraagd en besproken kan worden. In april en mei zijn er diverse digitale edities in het hele land.

OMOOC

De Europese Unie heeft invloed op ons dagelijks leven. Invloed die bijvoorbeeld voortkomt uit Europese regelgeving of internationaal beleid rondom handel, klimaat en digitalisering. Tegelijkertijd is het voor veel Nederlanders helder hoe Europese regelgeving en beleid tot stand komt, welke afwegingen bij het maken van die regelgeving en beleid meespelen en wat er allemaal bij Europese samenwerking komt kijken.

Daar brengt deze MOOC verandering in! In een zevental inzichten gaan wij in deze MOOC in op de vraag: ‘Waar is Europa van?’.

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken!

Wat Europa voor mij doet?

Hoe beïnvloedt Europa ons dagelijks leven? Wat zijn de gevolgen van Europa voor ons werk, ons gezin, gezondheidszorg, onze hobby's, reizen, veiligheid, consumentenkeuzes en sociale rechten? En welke vorm neemt Europa aan in onze steden en regio's? Ontdek het op deze website.

Wat doet de Europese Commissie in Nederland?

In dit filmpje vertellen de 'gezichten' achter de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland over hun werk en waarvoor je bij hen terecht kunt. Maak kennis met de diverse EU-medewerkers, die bevlogen over hun werk vertellen.

Meertaligheid in Europa

De EU heeft 23 officiële talen. De Europese Commissie stimuleert vreemde talen leren om ervoor te zorgen dat EU-burgers met elkaar kunnen communiceren en iedereen in Europa kan meedoen. Ook wil de Commissie mensen de mogelijkheid geven om in het buitenland te studeren en te werken. Kennis van vreemde talen is bovendien nuttig voor EU-bedrijven die binnen of buiten de EU zaken willen doen.