Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Aan het rad draaien tijdens de open dag.

Vrede & eenheid

EU-pioniers

Hier vind je meer informatie over Europese leiders die de aanzet gaven tot het ontstaan van de Europese Unie zoals we die nu kennen. Zonder hun energie en motivatie zouden we nu niet in de vreedzame en stabiele sfeer leven die we zo vanzelfsprekend vinden. De grondleggers vormden een gevarieerde groep mensen, van verzetsstrijders tot advocaten, die allemaal dezelfde idealen hadden: een vreedzaam, verenigd en welvarend Europa.

Nooit meer oorlog

OMOOC

De Europese Unie heeft invloed op ons dagelijks leven. Invloed die bijvoorbeeld voortkomt uit Europese regelgeving of internationaal beleid rondom handel, klimaat en digitalisering. Tegelijkertijd is het voor veel Nederlanders helder hoe Europese regelgeving en beleid tot stand komt, welke afwegingen bij het maken van die regelgeving en beleid meespelen en wat er allemaal bij Europese samenwerking komt kijken.

Daar brengt deze MOOC verandering in! In een zevental inzichten gaan wij in deze MOOC in op de vraag: ‘Waar is Europa van?’.

Rollenspel over EU besluitvorming

Wil je met je studenten, je vrienden, je werknemers of een andere groep van min.15 - max 15 mensen kennis maken met de praktische besluitvormingsprocedures in de EU? En de deelnemers door het vuur te laten gaan voor de belangen van hun land, daarbij de voortgang van het Europees project niet uit het oog verliezend? Dan is het leuk om het rollenspel EU besluitvorming te spelen aan de hand van de Chocoladerichtlijn. Hier vind je het spel en kun je de introductiefilm bekijken.

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken!

Leerhoek – speel, leer en ontdek de Europese Unie

Klimaatverandering, vrede, de euro, energie en voedselzekerheid: Europese onderwerpen die (bijna) dagelijks het nieuws halen. De EU komt pas in groep 7 (PO) aan bod, maar ook voor die tijd komen kinderen ermee in aanraking. Hoe leg je aan je leerlingen uit wat er in Europa gebeurt en waarom de EU belangrijk is? We hebben een breed scala aan veelal gratis (online) lesmateriaal ontwikkeld voor zowel primair als voortgezet onderwijs. Ook de leerhoek is een bron van lesmateriaal voor alle leeftijdsgroepen. U vindt er inspiratie voor uw lessen maar ook mogelijkheden om te netwerken met andere scholen en leerkrachten in de hele EU.

Wat Europa voor mij doet?

Hoe beïnvloedt Europa ons dagelijks leven? Wat zijn de gevolgen van Europa voor ons werk, ons gezin, gezondheidszorg, onze hobby's, reizen, veiligheid, consumentenkeuzes en sociale rechten? En welke vorm neemt Europa aan in onze steden en regio's? Ontdek het op deze website.

Meertaligheid in Europa

De EU heeft 23 officiële talen. De Europese Commissie stimuleert vreemde talen leren om ervoor te zorgen dat EU-burgers met elkaar kunnen communiceren en iedereen in Europa kan meedoen. Ook wil de Commissie mensen de mogelijkheid geven om in het buitenland te studeren en te werken. Kennis van vreemde talen is bovendien nuttig voor EU-bedrijven die binnen of buiten de EU zaken willen doen. Zo klinken de diverse Europese talen.