"Hoi iedereen! Ik ben Marloes Meijer, 24 jaar en ik kom uit Twente. Van 1 maart 2023 tot en met 31 juli 2023 ben ik Blue Book Trainee bij de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland. Ben je benieuwd naar wat ik allemaal doe? Lees mee!
Ik kom uit Twente, een regio in Overijssel, die grenst aan de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen. De grensregio zie ik als een ‘klein Europa’, omdat je in het dagelijks leven te maken hebt met twee landen, culturen en talen. De samenwerking tussen Europese landen is daarom iets dat ik van kleins af aan interessant heb gevonden.
Na het afronden van de middelbare school in Almelo ben ik aan de tweedegraads lerarenopleiding Duits van Hogeschool Windesheim in Zwolle gaan studeren. Na deze afgerond te hebben heb ik aan de Universiteit Utrecht de educatieve master Duits en aan de Universiteit van Amsterdam de master Duitslandstudies (geschiedenis) behaald.
Het traineeship
Na mijn studies bleef de belangstelling voor de Europese samenwerking en het werk van de Europese Unie bestaan. Ik kwam erachter dat de Europese Commissie twee keer per jaar traineeships van vijf maanden aanbiedt om binnen een Directoraat-generaal (DG) of agentschap werkervaring op te doen. Een unieke kans om de wereld van de EU te ontdekken. Dit betekent niet dat je alleen in Brussel werkervaring op kan doen, maar in mijn geval ook gewoon in Nederland, in Den Haag. Aan het begin en aan het eind van je traineeship bezoek je Brussel en leer je veel andere Blue Book trainees kennen.
Wat ik doe?
Als trainee bij de Vertegenwoordiging in Den Haag ben ik in de gelegenheid om werkervaring op te doen bij drie verschillende afdelingen: Publiekscommunicatie, Pers en Politiek. In de praktijk betekent dit dat ik mag werken aan de social media kanalen als Twitter en Instagram. Ook stel ik de wekelijkse nieuwsbrief samen en maak ik samenvattingen over EU-gerelateerde onderwerpen in de Tweede Kamer. Ik verzamel informatie voor werkbezoeken van EU-commissarissen als ze naar Nederland komen. Daarnaast geef ik voorlichting over het werk van de Europese Unie door workshops en gastlessen. Ook werk ik eraan mee om lesmateriaal te vernieuwen vanwege mijn achtergrond als docente.
In mei waren er een aantal leuke evenementen. Op 12 mei heb ik Frans Timmermans, de vicevoorzitter van EC ontmoet tijdens een werkbezoek in Enschede. Ik was daarbij aanwezig om mijn collega's van de Vertegenwoordiging te ondersteunen. De ontmoeting was iets waar ik naar uitkeek. Deze werkdag begon in de Grote Kerk met een interview van Timmermans over de Europese Green Deal o.l.v. wetenschapsjournalist Anna Gimbrère. Bij de Universiteit Twente heeft Timmermans met wetenschappers gesproken over het nieuwe klimaatcentrum daar. Ook werd hij er geïnformeerd over parkeerplaatsen, die de opwekking van zonne-energie en batterijopslag combineren tot één geïntegreerd energiesysteem. Daarna hield hij op de 61e Dies Natalis van de Universiteit Twente een keynote speech over de groene transitie van de EU. Het was erg leuk.
Presentatie voor studenten
Op 22 mei kwamen tien studenten en twee begeleiders van het Nanovic Institute for European Studies van de University of Notre Dame (VS) naar het Huis van Europa. De studenten waren voor een studiereis in Den Haag en Brussel. Ze bezochten het Huis van Europa om meer te weten te komen over de Europese Unie en hoe het buitenlandse beleid van deze Unie eruitziet. Samen met een collega mocht ik een presentatie verzorgen voor deze groep studenten. Het was erg leerzaam om met de studenten te spreken over hun perspectief op Europa en erachter te komen wat hen interesseert op Europees vlak.
Wie vragen heeft over: wonen, werken, studeren, reizen etc. in Europa kan terecht bij een van de Europe Directs in de diverse regio's in Nederland of de andere EU-landen.
In Amsterdam heb ik op 24 en 25 mei deelgenomen aan een regionale netwerkbijeenkomst voor medewerkers van de Europe DIRECT informatiepunten. Tijdens dit tweedaagse evenement werden ervaringen over Europacommunicatie uitgewisseld door presentaties en workshops.
Deelnemers aan de bijeenkomst kwamen uit tien EU-landen: Frankrijk, Portugal, Spanje, Ierland, België, Nederland, Luxemburg, Denemarken, Zweden en Finland. Zelf gaf ik een toelichting op het rollenspel over EU-besluitvorming dat door de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland is ontwikkeld. Samen met een collega gaf ik een demonstratie van dit rollenspel.
LinQ-inspiratiedag ‘Zwitserland’
Op 8 juni vond het ochtendprogramma van de door Nuffic georganiseerde LinQ-inspiratiedag ‘Zwitserland’ plaats in het Huis van Europa. De ochtend stond in het teken van onderwijsmogelijkheden rondom Zwitserland voor docenten Duits. De ambassadeur van Zwitserland, de heer Walker-Nederkoorn gaf een lezing met de titel: ‘ein Blick auf die Schweiz’.
In de lezing ging hij ook in op de relatie van Zwitserland met de EU. Vanuit de Vertegenwoordiging mocht ik in het Duits een presentatie geven over het meertaligheidsbeleid van de Europese Commissie. Ik sprak hier onder andere over de Translating Europe Workshops die in de 27 EU-landen georganiseerd worden om meertaligheid en vertaling onder de aandacht te brengen."