Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie

Hoe helpt het Europees Herstelplan voor Nederland burger?

Het plan draagt bij aan duurzame en betaalbaarde huisvesting voor iedereen, betere openbare gezondheidszorg en sterkere sociale zekerheid, onderwijs en opleiding.

5.4 miljard euro aan subsidies
0,55 % van het bbp (gebaseerd op prijzen voor 2021)
Groen
Klimaatdoel 55%

55 % van het totaalbedrag voor klimaatdoelen  en 75 % meer in het algemeen voor ‘groene’ doelen, zoals hernieuwbare energie en energie-efficiëntie.

Innovatief
Digitale doel 26 %

Steun voor innovatie op gebieden als groene waterstof, kunstmatige intelligentie, kwantumtechnologieën en biowetenschappen.

 

Sociaal
Sociale uitgaven 13 % (gebaseerd op oorspronkelijke nationale herstelplannen EU-landen)

Focus op kwetsbare groepen: reïntegratie van werknemers, minder ongelijkheid op de woningmarkt en ondersteuning van ziekenhuiszorg.

Voorbeelden

Warmtepomp installeren

 

Investeringssubsidie voor duurzame energie en energiebesparing (ISDE)

Meer dan 500.000 projecten voor energie-efficiëntie, incl. zonneboilers, thermische aansluitingen, isolatie, warmtepompen en elektrische fornuizen, zullen onder het ISDE-programma worden gesubsidieerd. Deze investering is vooral bestemd voor huishoudens.

De projecten zullen leiden tot een gemiddelde vermindering van de primaire-energieconsumptie van de betrokken woningen van ten minste 30 %.

  • Betaalbare huisvesting
     Het Nederlandse plan omvat hervormingen en investeringen om de bouw van woningen te stimuleren:

  • Overeenkomsten tussen de nationale overheid en de provincies voor de bouw van 900.000 woningen tussen nu en 2030, waarvan ten minste 600.000 betaalbare woningen.
  • De uitkering ‘Woningbouwimpuls’ voor gemeenten voor de bouw van ten minste 100.000 woningen. Bij veel van deze woningen zal rekening worden gehouden met de klimaatverandering, bijv. om bewoners tegen overstromingen te beschermen.