Toegang tot medicijnen is een van de voornaamste kenmerken van een goedwerkend zorgstelsel. Sinds de invoering van de huidige Europese regelgeving, meer dan 20 jaar geleden, hebben nieuwe wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen het gezondheids- en farmaceutisch landschap ingrijpend veranderd. Onze regels mogen niet achterblijven.
Medicijnen nu niet in alle EU-landen beschikbaar
Niet alle patiënten in de EU hebben nu tijdig toegang tot geneesmiddelen, omdat deze medicijnen niet altijd in alle lidstaten beschikbaar zijn. Tegelijkertijd zijn sommige dure geneesmiddelen voor veel patiënten niet te betalen en krijgen patiënten vanwege chronische medicijntekorten niet de benodigde behandelingen. Daarnaast is door geopolitieke spanningen de kwetsbaarheid en afhankelijkheid van ons zorgstelsel aan het licht gekomen. Wij zijn gevoelig voor wat er in landen buiten de EU gebeurt. Ondertussen worden dringende problemen, zoals de toename van multiresistente bacteriën, niet snel genoeg aangepakt.
Een modern systeem waar Europeanen altijd op kunnen vertrouwen; dat is een essentieel onderdeel van een sterke Europese gezondheidsunie. In 2019 werd aan 45% van de Nederlandse bevolking medicijnen voorgeschreven. Toegang tot geneesmiddelen is daarom cruciaal, of het nu gaat om pijnstilling tegen hoofdpijn, vaccinaties of de behandeling met het nieuwste geneesmiddel voor een patiënt met kanker.
Hoewel patiënten in sommige westerse en grotere lidstaten toegang hebben tot 90% van de nieuwe goedgekeurde geneesmiddelen, is dat in sommige oostelijke en kleinere lidstaten slechts 10%. Ook de wachttijd op deze medicijnen varieert sterk, van enkele maanden in sommige lidstaten tot meerdere jaren in andere. Voor sommige patiënten is er dus geen doeltreffende behandeling beschikbaar.
Gegarandeerde toegang tot geneesmiddelen alle EU-landen nodig
De versnipperde Europese markt voor geneesmiddelen vormt een probleem. We moeten zorgen voor een stimulans voor de industrie, maar wel beter afgestemd op de behoeften van patiënten en zorgstelsels. Gegarandeerde toegang tot geneesmiddelen in alle 27 lidstaten is voor ons van essentieel belang. Daarom willen we een interne markt voor geneesmiddelen tot stand brengen. Dit maakt tegelijkertijd concurrentie mogelijk, wat leidt tot lagere prijzen en de houdbaarheid van onze zorgstelsels veiligstelt.
Innovatie stimuleren
Onze tweede, maar even belangrijke, prioriteit is het ondersteunen van innovatie met regels die onderzoek stimuleren en administratieve lasten verminderen. Door deze aanpak wordt 300 miljoen euro aan onnodige administratie bespaard.
Toezicht op toeleveringsketens van geneesmiddelen verbeteren
Om tekorten te voorkomen, moet ten derde ook het toezicht op de toeleveringsketens van geneesmiddelen worden verbeterd. Zo kunnen we bepalen of en hoe de strategische autonomie van de EU op het gebied van de geneesmiddelenproductie moet worden versterkt. We kunnen dan vaststellen wanneer noodvoorraden van bepaalde medicijnen nodig zijn.
Resistentie tegen antibiotica aanpakken
Tot slot moet resistentie tegen antibiotica worden aangepakt, om te voorkomen dat deze “stille pandemie” uitgroeit tot de volgende crisis. Jaarlijks overlijden in de EU 35.000 mensen als gevolg van bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica. Wij stellen nieuwe manieren voor om dit probleem aan te pakken, zoals een stimulans voor bedrijven die nieuwe antimicrobiële stoffen ontwikkelen, aankoopmechanismen en maatregelen voor verstandig gebruik.
Voortrekkersrol behouden
De farmaceutische industrie van Europa moet een voortrekkersrol blijven spelen op het gebied van innovatie, maar tegelijkertijd moeten EU-regels ervoor zorgen dat innovatie bij patiënten in de hele EU terechtkomt.