Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel5 april 2023Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Europese Commissie verwelkomt Europees burgerinitiatief “Red de bijen en de boeren!

De Commissie verwelkomt het ingediende Europees burgerinitiatief (EBI) Red de bijen en de boeren! Naar een bijvriendelijke landbouw voor een gezond milieu”. Ze roept het Europees Parlement en de EU-landen op om de milieu ambitie te handhaven.

Bijen op een witte bloem

Het initiatief roept de Commissie op om rechtshandelingen voor te stellen om synthetische pesticiden tegen 2035 uit te faseren, om de biodiversiteit te herstellen en om landbouwers bij die omschakeling te steunen.

Het Europees burgerinitiatief bestaat sinds april 2012 en biedt burgers de mogelijkheid om op een groot aantal beleidsterreinen de agenda te bepalen. Als ten minste één miljoen burgers uit ten minste zeven EU-lidstaten een EBI ondertekenen, kunnen zij de Europese Commissie verzoeken actie te ondernemen op de gebieden waarvoor zij bevoegd is.

Het initiatief “Red de bijen en de boeren! Naar een bijvriendelijke landbouw voor een gezond milieu” is het zevende EBI waarop de Commissie reageert.

Bedreiging voor het voortbestaan

In de EU gaat één op de drie bijen-, vlinder- en zweefvliegsoorten achteruit, en dat terwijl 80 % van de gewassoorten en soorten wilde bloeiende planten afhankelijk is van bestuiving door dieren. De helft van de landbouwgrond in de EU loopt nu al risico op een tekort aan bestuiving. De bedreiging voor het voortbestaan van bestuivers vormt ook een bedreiging voor de voedselzekerheid en voor het leven op aarde.

Het succes van het burgerinitiatief toont duidelijk aan dat er brede publieke steun is voor maatregelen voor bestuivers, biodiversiteit en duurzame landbouw.

"Een Europa zonder bestuivers is een Europa zonder voedsel. Het terugbrengen van bestuivers is van essentieel belang voor ons welzijn en onze toekomst. Wij zullen alles in het werk stellen om dat doel te bereiken en zullen met name nauw samenwerken met onze landbouwers. Uit de meer dan één miljoen handtekeningen voor het burgerinitiatief blijkt duidelijk dat we op het goede spoor zitten en dat we het hoge ambitieniveau moeten handhaven. Wij zullen ons voor alle ondertekenaars en voor de Europeanen in het algemeen blijven inzetten voor een gezonde natuur en bestuivers die voor voedzaam voedsel zorgen", aldus Virginijus Sinkevičius, commissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij.

Meer weten? Lees het volledige persbericht.
 

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
5 april 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland