Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
1 of 1
Trainee worden?

Traineeships

De meeste EU-instellingen bieden ook traineeships voor afgestudeerden aan. Deze zijn geschikt voor wie internationale ervaring wil opdoen en mee wil werken aan actuele maatschappelijke onderwerpen als klimaatverandering en mensenrechten. Bij de Europese Commissie kun je voor vijf maanden stage lopen als Blue Book Trainee. Meer informatie of aanmelden?

Hoe is het om als trainee aan de slag te gaan bij de Europese Commissie?

Hoe is het om als trainee aan de slag te gaan bij de Europese Commissie?

Vaste baan of tijdelijke functie

Er zijn diverse soorten contracten mogelijk binnen de EU-instellingen. Hieronder een overzicht:

  • Een arbeidsovereenkomst als EU-ambtenaar in vaste dienst. Er gaat een strenge procedure met een algemeen vergelijkend onderzoek aan vooraf. Er zijn drie soorten vaste betrekkingen: administrateurs (AD), assistenten (AST) en secretariaat- en kantoormedewerkers (AST/SC).
  • Arbeidscontractanten (CAST)  hebben een contract van bepaalde duur. Ze leveren praktische of administratieve ondersteunende diensten of zorgen voor extra mankracht op gespecialiseerde terreinen.
  • U kunt ook solliciteren voor een tijdelijke baan. Tijdelijk werk is er gewoonlijk op zeer gespecialiseerde gebieden zoals wetenschappelijk onderzoek.
  • Gedetacheerde nationale deskundigen zijn nationale of internationale ambtenaren of werknemers uit de openbare sector die tijdelijk bij een EU-instelling komen werken.
  • Er zijn ook mogelijkheden voor o.a. uitzendwerk, freelancers en deskundigen. Kijk hier voor meer informatie. 

Ieder type contract heeft zijn eigen vaste selectieprocedure en carrièremogelijkheden.

Laatste vacatures

Bekijk de laatste vacatures voor vaste of tijdelijke functies.

Voorbereiding Europese selectieprocedure in Nederland

Voordat je deelneemt aan de selectieprocedure bij de EU is het belangrijk om te weten dat deze anders is dan de gebruikelijke werving- en selectieprocedure in Nederland. Een goede voorbereiding is dan ook raadzaam. Hier in Nederland kan Werken bij de EU (Ministerie van Buitenlandse Zaken) je hierbij helpen.

Probeer ook een van de oefentests of lees de beschikbare informatie voor de diverse procedures. Die geven je al een goed beeld van wat je kan verwachten.

Aanvullende links:

Europass, het Europese model cv

Eures, de webportal met wel drie miljoen vacatures voor werken in het buitenland.