Bij de EU-instellingen werken meer dan 40 000 mensen - de meesten in Europa, maar ook elders ter wereld. Zowel vaste als tijdelijke werknemers worden gerekruteerd door het Europees Personeels- en selectiebureau (EPSO).
De sollicitatie verloopt doorgaans via een 'algemeen vergelijkend onderzoek'. Kijk voor een goede voorbereiding verderop op deze pagina! Deze vergelijkende onderzoeken worden centraal georganiseerd door EPSO voor de diverse instellingen.
Er zijn echter ook Europese instellingen die hun eigen selectieprocedure hebben:
Traineeships
De meeste EU-instellingen bieden ook traineeships voor afgestudeerden aan. Deze zijn geschikt voor wie internationale ervaring wil opdoen en mee wil werken aan actuele maatschappelijke onderwerpen als klimaatverandering en mensenrechten. Bij de Europese Commissie kun je voor vijf maanden stage lopen als Blue Book Trainee. Meer informatie of aanmelden?
Hoe is het om als trainee aan de slag te gaan bij de Europese Commissie?
Maak kennis met Marloes Meijer, trainee bij de Vertegenwoordiging:
"Ik kom uit Twente, een regio in Overijssel, die grenst aan de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen. De grensregio zie ik als een ‘klein Europa’, omdat je in het dagelijks leven te maken hebt met twee landen, culturen en talen. De samenwerking tussen Europese landen is daarom iets dat ik van kleins af aan interessant heb gevonden", aldus Marloes, die haar ervaringen met ons deelt.
Hoe is het om als trainee aan de slag te gaan bij de Europese Commissie?
Maak kennis met Annemijn de Vries, trainee bij de Vertegenwoordiging:
"In oktober 2023 ben ik als trainee begonnen bij de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland. Het kantoor zit aan de Hofvijver in Den Haag. Dat is dus een heel mooie locatie om te werken! De eerste dagen van mijn traineeship zijn begonnen met een reis naar het hoofdkantoor in Brussel, waar ik veel andere Blue Book trainees kon ontmoeten".
Zo hield ik me bezig met het samenstellen van de wekelijkse nieuwsbrief en ik schreef mee aan politieke rapporten. Hierbij was het belangrijk om up-to-date te blijven met EU-nieuws en de politieke ontwikkelingen in Nederland.
Vaste baan of tijdelijke functie
Er zijn diverse soorten contracten mogelijk binnen de EU-instellingen. Hieronder een overzicht:
- Een arbeidsovereenkomst als EU-ambtenaar in vaste dienst. Er gaat een strenge procedure met een algemeen vergelijkend onderzoek aan vooraf. Er zijn drie soorten vaste betrekkingen: administrateurs (AD), assistenten (AST) en secretariaat- en kantoormedewerkers (AST/SC).
- Arbeidscontractanten (CAST) hebben een contract van bepaalde duur. Ze leveren praktische of administratieve ondersteunende diensten of zorgen voor extra mankracht op gespecialiseerde terreinen.
- U kunt ook solliciteren voor een tijdelijke baan. Tijdelijk werk is er gewoonlijk op zeer gespecialiseerde gebieden zoals wetenschappelijk onderzoek.
- Gedetacheerde nationale deskundigen zijn nationale of internationale ambtenaren of werknemers uit de openbare sector die tijdelijk bij een EU-instelling komen werken.
- Er zijn ook mogelijkheden voor o.a. uitzendwerk, freelancers en deskundigen. Kijk hier voor meer informatie.
Ieder type contract heeft zijn eigen vaste selectieprocedure en carrièremogelijkheden.
Voorbereiding Europese selectieprocedure in Nederland
Voordat je deelneemt aan de selectieprocedure bij de EU is het belangrijk om te weten dat deze anders is dan de gebruikelijke werving- en selectieprocedure in Nederland. Een goede voorbereiding is dan ook raadzaam. Hier in Nederland kan Werken bij de EU (Ministerie van Buitenlandse Zaken) je hierbij helpen.
Probeer ook een van de oefentests of lees de beschikbare informatie voor de diverse procedures. Die geven je al een goed beeld van wat je kan verwachten.
Aanvullende links:
Europass, het Europese model cv
Eures, de webportal met wel drie miljoen vacatures voor werken in het buitenland.