De tijd dat mensen zich afvroegen wat er in Brussel nu eigenlijk gedaan wordt, is voorbij. Nu is het crisis na crisis. De Europese Commissie regelde de centrale inkoop van coronavaccins. Tuigde een enorm economisch herstelprogramma op. Bezorgde na de Russische inval gevluchte Oekraïners een tijdelijke status. Coördineerde sancties. Financierde zelfs wapenleveranties. En nu wil Brussel dat elk land komend stookseizoen 15 procent minder gas verbruikt dan vorig jaar. Nederland haalt dat wel, Duitsland heeft er meer moeite mee, Spanje gebruikt nauwelijks Russisch gas. Brussel wil dat iedereen meedoet: wat landen overhouden, kan dan naar landen die te weinig hebben. Zoals het rijkere Duitsland het armere zuiden helpt van corona te herstellen, moet het zuiden het gasarme Duitsland door de winter helpen. Vandaag praten de energieministers van de 27 lidstaten over het voorstel. Von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, beantwoordde een aantal vragen per email.
De risico’s van afhankelijkheid van Russisch gas zijn al langer bekend. Waarom neemt Europa ingrijpende besluiten pas als het met de rug tegen de muur staat?
,,We financieren al jaren projecten om onze energienetwerken en onze gaspijpleidingen te versterken. En die blijken nu van cruciaal belang om gas en elektriciteit over heel Europa te kunnen transporteren. We lopen ook al lange tijd voorop in de strijd tegen klimaatverandering. Echt, de enige verantwoordelijken voor de huidige energiecrisis zitten in Moskou. Rusland heeft energie als wapen gebruikt. Rusland is een onbetrouwbare leverancier geworden.’’ Meer weten? Lees het volledige artikel van 26 juli op de website van het Algemeen Dagblad.