Een onderzoeksteam van TU Delft heeft dat voor elkaar gekregen door een samenwerking met multinationale partnerbedrijven in een consortium.
Duurzame energie op afgelegen gebieden
TU Delft heeft het EU-project REACH opgericht en onderzoek gedaan. Uiteindelijk is er een mobiel windenergiesysteem bedacht. Daardoor kunnen afgelegen en niet op het net aangesloten gebieden op een concurrerende manier van betrouwbare en schone elektriciteit worden voorzien door ‘vliegerenergie’.
EU steun als aanjager
Het windenergiesysteem de 100kW Airborne Wind Energy System (AWES) werd ontwikkeld met EU-subsidie van het Europese onderzoeksprogramma Horizon2020 (Fast to Track Innovation (FTI). Wat bedoeld was als een aanjager om innovatieve producten op de markt te brengen. Kitepower B.V., het spin-offbedrijf van TU Delft, werd opgericht binnen dit FTI-project en was een van de industriële partners.
Investeerders om uit te breiden
Het REACH project liep van 2015 -2019. Daarna heeft Kitepower in 2021 €4,1 miljoen opgehaald om het mobile airborne systeem systeem door te ontwikkelen via private investeerders. Ook is Kitepower uitgebreid naar het Caribische deel van Nederland met windenergie op Aruba. Om windenergiesysteem verder te kunnen commercialiseren heeft Kitepower meer dan 1 miljoen euro opgehaald door crowdfunding in 2022.
Het REACH project is gefinancierd via het EU-fonds: Horizon2020.