Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel16 maart 2023Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 2 min

Op naar schone technologie met de EU als industriële thuisbasis en groene banenmotor

De Europese Commissie is met een voorstel gekomen om de productie van schone technologieën in de EU op te voeren. Ook moet het ervoor zorgen dat de Unie beter is uitgerust voor de overgang naar schone energie.

windmolen

Deze zogeheten Net-Zero Industry Act is nodig omdat de coronapandemie en de energiecrisis hebben aangetoond dat de Europese industrie onafhankelijker moet worden. Dit kan door van de EU een industriële thuisbasis te maken voor schone technologieën en de productiecapaciteit op te schalen. Dat is niet alleen essentieel voor een onafhankelijke concurrentiepositie van de EU. Het is ook om de ambitieuze klimaat- en energiedoelen te halen voor een klimaatneutraal continent in 2050.


"We hebben een wetgevendkader nodig dat ons in staat stelt de overgang naar schone energie snel op te schalen. Dat is precies wat de Net-Zero Industry Act zal doen. Het schept de beste voorwaarden voor de sectoren die cruciaal zijn om tegen 2050 netto nul te bereiken: technologieën zoals windturbines, warmtepompen, zonnepanelen, hernieuwbare waterstof en CO2-opslag. De vraag groeit in Europa en wereldwijd, en wij handelen nu om ervoor te zorgen dat we met het Europese aanbod beter aan deze vraag kunnen voldoen", aldus Commissievoorzitter Ursula von der Leyen.

De Net-Zero Industry Act steunt op de volgende pijlers:

  • De voorwaarden scheppen: de wet zal de voorwaarden voor investeringen in schone technologieën verbeteren door betere info, minder administratieve lasten bij projecten opzetten en eenvoudigere vergunningsprocedures.
  • Versnelling van de CO2-afvang: de wet stelt een EU-doel vast om tegen 2030 een jaarlijkse injectiecapaciteit van 50 miljoen ton in strategische CO2-opslaglocaties in de EU te bereiken, met proportionele bijdragen van de olie- en gasproducenten in de EU.
  • De toegang tot de markten vergemakkelijken: om de diversificatie van het aanbod van schone technologieën te stimuleren, overheden wettelijk te verplichten om bij overheidsopdrachten of veilingen rekening te houden met groene- en veerkrachtcriteria voor schone technologieën.
  • Skills verbeteren: de wet introduceert nieuwe maatregelen om ervoor te zorgen dat er geschoolde arbeidskrachten zijn die de productie van schone technologieën in de EU ondersteunen. (Dat is inclusief het opzetten van Net-Zero Industry Academies).
  • Innovatie bevorderen: de wet maakt het voor de EU-landen mogelijk om onder flexibele voorwaarden testomgevingen op te zetten om schone technologieën te testen en innovatie te stimuleren.
  • - Een Net-Zero Europe Platform zal de Commissie en de EU-landen bijstaan bij de coördinatie van maatregelen en het uitwisselen van informatie, onder meer rond Net-Zero Industrial Partnerships.

Overigens heeft de Europese Commisie ook haar plannen uit de doeken gedaan om de productie van waterstof op te schalen door in te zetten op een Europese waterstofbank.

Meer weten? Lees het volledige persbericht of bekijk de factsheet.

 

Bijzonderheden

Datum publicatie
16 maart 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland