Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel28 april 2023Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Nieuwe Europese regels voor patenten

De Commissie heeft nieuwe regels voorgesteld voor octrooien (patenten) die de wetgeving voor intellectuele-eigendomsrechten transparanter, gerichter en toekomstbestendiger moeten maken.

Laboratory tests on plants

Doel van de nieuwe wetgeving is om bedrijven, met name het MKB, te helpen hun uitvindingen optimaal te exploiteren, nieuwe technologieën te benutten en bij te dragen aan het concurrentievermogen en de technologische soevereiniteit van de EU.

Intellectuele eigendom (IE) is een belangrijke motor voor economische groei  IE-intensieve sectoren zijn goed voor bijna de helft van het BBP en meer dan 90% van de EU-export.. De voorstellen van vandaag vormen een aanvulling op het eenheidsoctrooistelsel, dat vanaf 1 juni in van start gaat.

De voorgestelde regels gaan onder andere over de volgende onderwerpen:

Standaard essentiële octrooien: patenten die technologie beschermen die belangrijk is voor het invoeren van een technische norm, bijvoorbeeld 5G, Wi-Fi, Bluetooth, NFC voor connectiviteit

Dwanglicenties, die wanneer vrijwillige overeenkomsten niet beschikbaar of niet voldoende zijn, kunnen helpen om in tijden van crisis - als laatste redmiddel-  toegang te krijgen tot belangrijke producten en technologieën. Momenteel bestaat er 27 verschillende dwanglicentieregelingen.

Aanvullende beschermingscertificaten (ABC’s): verlengen de looptijd voor een menselijk of veterinair farmaceutisch product met maximaal vijf jaar om innovatie aan te moedigen en groei en werkgelegenheid in deze sectoren te bevorderen.

Meer weten? Lees het volledige persberichtNL••• voor uitgebreide informatie.

 

Bijzonderheden

Datum publicatie
28 april 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland