Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie

EU-begroting voor Nederland

Via de EU-begroting worden er elk jaar miljarden geïnvesteerd in de Nederlandse samenleving, natuur en onderzoek.

Hoeveel draagt Nederland bij?

De jaarlijkse bijdrage aan de EU bedraagt ruim 1% van de nationale welvaart. Wat Nederland per jaar bijdraagt, is te bekijken op een interactieve grafiek per land op de EU-begrotingswebsite.

Naast de jaarlijkse bijdragen, staan staan de EU-landen ook een deel van de douanerechten af aan de EU. Nederland mag 20 % van de inkomsten uit douanerechten houden. De douanerechten moeten bedrijven van buiten de EU betalen om toegang te krijgen tot de Europese markt, bijvoorbeeld via de haven van Rotterdam. Die inkomsten komen wettelijk aan de EU toe, maar worden geïnd door Nederland, tegen een administratieve vergoeding.

Fact check: de EU-begroting

Lees meer over de EU-begroting

Waarin investeert de EU in Nederland?

Het EU-budget wordt bijna volledig in de lidstaten geïnvesteerd, via subsidies en leningen. In 2020 investeerde de EU 2,735 miljard euro in Nederland, waaronder:

  • 1,47 miljard euro (53,6%) voor groei en banen, inclusief innovatiesteun en wetenschappelijk onderzoek
  • 857,8 miljoen (31,4%) voor landbouw, plattelandsontwikkeling en natuur
  • 319,2 miljoen (11,7%) voor veiligheid

De ontvangers van EU-steun in Nederland zijn onder meer agrariërs, studenten, wetenschappers, MKB-bedrijven, verenigingen, steden, regio’s. Nederlandse onderzoekers en bedrijven ontvangen meer innovatiesteun dan de meeste andere Europese landen.

Verder ondersteunt de EU ook enkele grote infrastructuurprojecten in Nederland, zoals de renovatie van de Afsluitdijk, de uitbouw van laadlocaties voor elektrische auto’s, of betere spoorverbindingen in de haven van Rotterdam.

De EU heeft ook de afgelopen jaren via de Europese Investeringsbank ook bijna een miljard euro besteed aan de modernisering van Nederlandse ziekenhuizen, zoals bijvoorbeeld het Isala-ziekenhuis in Zwolle of het Amphia-ziekenhuis in Breda.

Overzicht van alle Nederlandse organisaties die EU-steun ontvangen

2021-2027: Investeringen in herstel en veerkracht

Vanwege de COVID-19-pandemie had de Europese Unie de begroting voor de periode 2021-2027 versterkt met het tijdelijke herstelinstrument NextGenerationEU. 

In totaal wordt er 1,8 biljoen euro in de wederopbouw van Europa na COVID-19 gestoken. En dat zal een groener, digitaler en veerkrachtiger Europa worden.  Er is al bijna €225 miljard uitbetaald (cijfers februari 2024).

Nederland heeft zo'n  €5,4 miljard aan subsidies gekregen uit het EU-herstelfonds. Meer weten? Bekijk op de interactieve geografische kaart  waarvoor het geld is gebruikt. 

Lees ook:  wie stelt de EU-begroting op en controleert de besteding?