Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel12 juli 2022Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Nederland krijgt geld uit een Europees Innovatiefonds voor schone technologie

De Europese Commissie kent 1,8 miljard euro aan EU-subsidies toe aan 17 grote innovatieve projecten voor schone technologie in: Nederland, Bulgarije, Finland, Frankrijk, Duitsland, IJsland, Noorwegen, Polen en Zweden.  

groenere samenleving
©iStock

Het geld komt van het EU-Innovatiefonds, dat een van 's werelds grootste financieringsprogramma’s is voor de demonstratie van innovatieve koolstofarme technologieën.

 “Met de subsidies van vandaag krijgen innovatieve bedrijven in heel Europa de steun om de geavanceerde technologieën te ontwikkelen die we nodig hebben om de groene transitie te stimuleren. Het Innovatiefonds is een belangrijk instrument om innovaties op het gebied van hernieuwbare waterstof en andere oplossingen voor de Europese industrie op te schalen. In vergelijking met de eerste uitbetalingsronde zijn de beschikbare middelen met 60 % toegenomen, waardoor het aantal projecten dat we kunnen ondersteunen wordt verdubbeld. Dit is een grote stimulans voor het koolstofvrij maken van de energie-intensieve industrie in de Europese Unie”, aldus Frans Timmermans, uitvoerend vicevoorzitter van de Commissie, zei hierover:

De 17 projecten zijn geselecteerd na een tweede subsidie-oproep  om voorstellen in te dienen voor grootschalige projecten. Wat betekent dat de kapitaalkosten meer dan 7,5 miljoen euro bedragen.

Nederland

Nederland krijgt steun voor drie projecten:

  • Het project Holland Waterstof (Shell) groene waterstof gaan produceren, distribueren en gebruiken via een elektrolyser die wordt gevoed door offshore-windenergie. Uitgebreide informatie op de website.
  • Het project FUREC (RWE) zal niet-recycleerbare vaste afvalstromen verwerken en deze voornamelijk omzetten in waterstof. Bekijk de infographic op de website.
  • Het project ELYgator (Air Liquide NL) zet in op een flexibele grootschalige 200MW water elektrolyser die hernieuwbare energie waterstof produceert. Uitgebreide informatie op de website. 

Uiteindelijk hebben alle 17 projecten samen het potentieel om de emissies in de eerste tien jaar na de uitvoering met meer dan 136 miljoen ton CO₂-eq te verminderen. Wat een aardige stap is op weg naar een klimaatneutraal Europa tegen 2050.

Meer weten? Lees het volledige persbericht.

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
12 juli 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland