Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel6 april 2022Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Europese maatregelen om EU beter voor te bereiden op potentiële dreigingen

Om de paraatheid en het reactievermogen van de EU op volksgezondheidsrisico's zoals chemische, biologische, radiologische en nucleaire (CBRN) dreigingen te verbeteren, bouwt de Commissie strategische reserves op.

Noodsituatie

De gevolgen van extreme weersomstandigheden en opkomende dreigingen, zoals het coronavirus, maar ook CBRN-incidenten, kunnen groter zijn dan het vermogen van de EU-landen om elkaar te helpen, vooral wanneer verschillende Europese landen tegelijkertijd met hetzelfde soort ramp worden geconfronteerd.

Mensen kunnen worden blootgesteld aan CBRN-stoffen als gevolg van onopzettelijke rampen (bv. lekken van chemische installaties, incidenten in kerncentrales, verspreiding van een besmettelijke ziekte) of opzettelijke incidenten (bv. een terroristische aanslag). Om voorbereid te zijn op de gevolgen van dergelijke dreigingen legt de EU CBRN-voorraden aan.

De voorraad zal bestaan uit uitrusting en geneesmiddelen, vaccins en andere therapeutische middelen voor de behandeling van patiënten die zijn blootgesteld aan CBRN-stoffen, plus rescEU-ontsmettingsreserve van ontsmettingsapparatuur en deskundige responsteams. Het gaat om een voorraad ter waarde van 540,5 miljoen euro. Deze is is aangelegd in nauwe samenwerking met de autoriteit voor paraatheid en respons bij noodsituaties op gezondheidsgebied (HERA). Meer weten?
Lees verder

Bijzonderheden

Datum publicatie
6 april 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland