Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel17 december 2021Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Europees burgerpanel komt met eerste aanbevelingen voor democratie, veiligheid, rechtstaat etc. in de EU

Tijdens hun derde en laatste bijeenkomst in het Europees Universitair Instituut in Florence hebben ongeveer 200 burgers uit verschillende hoeken van de EU hun 39 aanbevelingen voor de toekomst van Europa goedgekeurd.

Burgerpanel over de toekomst van Europa in Florence

Daarbij gaat het om aanbevelingen op het gebied van: de Europese democratie, waarden en rechten, de rechtsstaat en veiligheid.  Dit zijn de eerste aanbevelingen van de Europese burgerpanels i.v.m de Conferentie over de toekomst van Europa. De aanbevelingen worden begin volgend jaar gepresenteerd en besproken in het Europees Parlement, tijdens de plenaire zitting van de conferentie. Dan krijgen de voorstellen verder vorm.

Dit zijn enkele voorbeelden van de aanbevelingen:

  1. Wij bevelen aan dat de EU criteria vaststelt voor antidiscriminatie op de arbeidsmarkt (quota voor jongeren, ouderen, vrouwen, minderheden). Als bedrijven aan de criteria voldoen, krijgen zij subsidies of belastingvermindering”.
     
  2. “Wij bevelen de EU aan een stimuleringsprogramma op te zetten dat de oprichting van betaalbare peutertuinen en speelplaatsen in grote en kleine bedrijven vergemakkelijkt. Gedeelde faciliteiten zijn ook een haalbare optie voor kleinere bedrijven om de subsidie te krijgen."
  3. “Wij bevelen aan om meer milieu- en klimaatvriendelijke landbouw in Europa en de rest van de wereld te bevorderen door belasting te heffen op alle negatieve emissies, bestrijdingsmiddelen en extreem watergebruik enz, op basis van hun milieubelasting."
     

Meer weten? Bekijk alle aanbevelingen op de speciale website over de Toekomst van Europa. 

 

 

 

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
17 december 2021
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland