Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel23 mei 2022Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

EU-noodplan voor het beschermen van vervoer in tijden van crisis

De Commissie heeft vandaag een noodplan voor vervoer goedgekeurd om het vervoer in de EU veerkrachtiger te maken in tijden van crisis. 

transport
AV Dienst EC

Het plan trekt lessen uit de COVID-19-pandemie en houdt rekening met de uitdagingen die de Russische militaire agressie tegen Oekraïne voor de vervoerssector van de EU met zich meebrengt. Beide crises hebben ernstige gevolgen gehad voor het vervoer van goederen en personen, maar de veerkracht van de vervoerssector en de nauwere coördinatie tussen de lidstaten waren van cruciaal belang voor de reactie van de EU op deze uitdagingen.

Het plan bevat een toolbox met 10 acties om de EU en de lidstaten te begeleiden bij de invoering van crisisresponsmaatregelen. Belangrijke elementen van het plan zijn het waarborgen van minimale connectiviteit en passagiersbescherming, het opbouwen van veerkracht tegen cyberaanvallen en tests van de veerkracht. Ook de relevantie van de green lanes wordt nogmaals in de verf gezet. Die zorgen ervoor dat het goederenvervoer bij landsgrenzen niet langer dan 15 minuten wordt opgehouden. Daarnaast krijgt het netwerk van contactpunten bij de nationale vervoersautoriteiten een grotere rol toebedeeld. Beide zijn van cruciaal belang gebleken tijdens de COVID-19-pandemie en in de huidige crisis door de Russische agressie tegen Oekraïne.

De 10 actiegebieden zijn:

  1. de EU-vervoerswetgeving geschikt maken voor crisissituaties;
  2. de vervoerssector op adequate wijze ondersteunen;
  3. de continuïteit van het vrije verkeer van goederen, diensten en personen waarborgen;
  4. het beheer van vluchtelingenstromen en de repatriëring van gestrande passagiers en vervoerswerknemers;
  5. een minimale connectiviteit en de bescherming van passagiers waarborgen;
  6. vervoersinformatie uitwisselen;
  7. een betere coördinatie van het vervoersbeleid;
  8. versterkte cyberbeveiliging;
  9. het testen van noodscenario's;
  10. samenwerking met internationale partners.

Het noodplan voor vervoer is gebaseerd op een aantal grondbeginselen om te waarborgen dat de crisisresponsmaatregelen evenredig, transparant en niet-discriminerend zijn, in overeenstemming zijn met de EU-Verdragen en ervoor zorgen dat de eengemaakte markt naar behoren kan blijven functioneren.

Meer informatie is te vinden in het persbericht.

Bijzonderheden

Datum publicatie
23 mei 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland