Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel18 oktober 2022Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Energieplannen: hoge energieprijzen aanpakken en bevoorradingszekerheid waarborgen

De Europese Commissie wil de hoge gasprijzen in de EU aanpakken en de bevoorradingszekerheid deze winter te waarborgen. Daarvoor stelt de Commissie een nieuwe noodverordening voor.

Gas en kernenergie krijgen niet hetzelfde 'groene' label als hernieuwbare energie.

Dit omvat gezamenlijke gasaankopen, prijsbeperkende mechanismen op de TTF-gasbeurs, nieuwe maatregelen voor transparant infrastructuurgebruik en solidariteit tussen de EU-landen. Ook moet de landen zich blijven inspannen om de gasvraag terug te dringen.

Het gaat om:

  • Bundelen van de vraag in de EU en gezamenlijke gasaankopen om betere prijzen te kunnen bedingen en het risico te verkleinen dat EU-landen tegen elkaar opbieden op de wereldmarkt. Tegelijkertijd wordt de bevoorradingszekerheid in de hele EU gewaarborgd.
  • Verder werken om tegen maart 2023 een nieuwe lng-prijsbenchmark te ontwikelen. Met als doel om  op korte termijn een prijscorrectiemechanisme voor te stellen voor een dynamisch prijsplafond voor transacties op de TTF-gasbeurs. Evenals een tijdelijke collar of bandbreedte om extreme prijspieken op derivatenmarkten te voorkomen;
  • Vaststellen van standaardregels voor solidariteit tussen de EU-landen in geval van leveringstekorten. Daarbij wordt de solidariteitsverplichting uitgebreid tot EU-landen zonder rechtstreekse pijpleidingverbinding. Dan zullen ook lidstaten met lng-installaties eronder vallen. Met een voorstel voor de invoering van een mechanisme voor de toewijzing van gas aan EU-landen die kampen met een noodsituatie op het gebied van de gasvoorziening op regionaal niveau of op Europees niveau.

Meer weten? Lees het volledige persbericht.

Bijzonderheden

Datum publicatie
18 oktober 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland