Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel1 mei 2024Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Een terugblik en vooruitblik: 20 jaar na uitbreiding van de Europese Unie

Op 1 mei 2004 zijn de burgers van Cyprus, Tsjechië, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Malta, Polen, Slowakije en Slovenië lid geworden van de EU.


Daarmee werd de Unie een grotere politieke, economische en culturele entiteit, die zich uitstrekt: van Tallinn tot Lissabon, van Valletta tot Stockholm, van Dublin tot Nicosia. De toetreding van Bulgarije, Roemenië en Kroatië een paar jaar later heeft de Unie nog sterker gemaakt.

De snelheid van de veranderingen binnen de Europese Unie in de afgelopen twee decennia is opmerkelijk. 450 miljoen Europeanen genieten van de vrijheid om zich vrij te kunnen bewegen binnen een grotere Unie. Burgers hebben sterkere rechten en vrijheden. Democratie en het rechtsstaat zijn versterkt, ondanks dat ze soms op de proef zijn gesteld.

 Ook zijn er nu meer kansen voor bedrijven en EU-inwoners om te studeren, werken, exporteren en investeren in een grotere Unie. Door de uitbreiding is de EU wereldwijd een van de grootste afzetmarkten geworden. Wat voor meer groei en welvaart heeft gezorgd. Er zijn ook uitdagingen. Echter door de uitbreiding kunnen de EU-landen gezamenlijk krachtiger optreden. Zoals bijvoorbeeld om de geopolitieke uitdagingen het hoofd te bieden.


Nieuw tijdperk
Door de aanvalsoorlog tegen Oekraïne is de wens om Europa te verenigen groter dan ooit. De Commissie heeft de historische beslissing genomen om onderhandelingen te starten met Oekraïne en Moldavië, terwijl de bevolking van Georgië geen geheim maakt van hun Europese dromen. Meer weten over de cijfertjes en weetjes? Lees verder.

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
1 mei 2024
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland