Honderd jaar geleden werd in het Duitse Weimar het Bauhaus opgericht als reactie op de rampzalige Eerste Wereldoorlog. Dat leidde tot een grote omwenteling op tal van gebieden, zoals design, architectuur en onderwijs. Daar werden de fundamenten van de moderne architectuur gelegd. Aan de basis van het Bauhaus stond het streven naar harmonie en evenwicht tussen ontwerp en vorm volgens het ideaal ‘vorm volgt functie’.
Momenteel bevindt de wereld zich in een geopolitieke energiecrisis, en de aanvoer van grondstoffen is onstabiel. Bovendien hebben het toenemende effect van menselijke activiteit op het klimaat en het ecosysteem van de aarde ons op een existentieel omslagpunt gebracht. We hebben een nieuwe innovatiegolf nodig die zorgt dat onze economie meer gericht wordt op biodiversiteit, duurzaamheid en een regeneratieve aanpak
Nieuw verhaal en nieuwe visie op Europa
Met onze plannen voor het Nieuw Europees Bauhaus (NEB) willen we dat ‘vorm de planeet volgt’. Het is een nieuw innovatiemodel waar kunst, wetenschap, technologie en ecologie hand in hand gaan. Zo creëren we een ruimte waar architecten, artiesten, studenten, ingenieurs en ontwerpers samenwerken aan een combinatie van stijl en duurzaamheid. Wij zijn ervan overtuigd dat kunst, architectuur en technologie sterk kunnen bijdragen aan een nieuw verhaal en een nieuwe visie op Europa.
Groene kredieten voor goederen en diensten
Een jaar na de oprichting groeit de NEB-gemeenschap in heel Europa en daarbuiten. Vorig jaar beloonden we enkele van de meest innovatieve projecten met de eerste Nieuw Europees Bauhaus-prijzen. Een van de winnende projecten was een digitaal platform op basis van blockchaintechnologie, dat gebruikers beloont als zij voor emissievrije mobiliteit kiezen in plaats van hun auto te gebruiken. De hoeveelheid niet-uitgestoten CO2 wordt omgezet in tokens: groene kredieten die kunnen worden uitgewisseld tegen goederen en diensten. Binnenkort worden de prijswinnaars voor 2022 bekend gemaakt.
Groene overgang in onze samenleving
Daarnaast hebben we vijf toonaangevende projecten aangewezen die in aanmerking komen voor een subsidie. De projecten zijn opgezet rondom thema’s als renovatie van gebouwen, circulaire economie, cultureel erfgoed, onderwijs, en stadsvernieuwing, en betrekken de samenleving bij de groene transitie op lokaal niveau. Het NEB Lab, dat is opgericht om het programma concreet te helpen versnellen, zal fungeren als een incubator om mensen met elkaar in contact te brengen en van elkaars ervaringen te laten leren.
Festival van 9 tot en met 12 juni
Tot slot organiseren we het Festival van het Nieuw Europees Bauhaus, dat van 9 tot en met 12 juni plaatsvindt in Brussel en dat geïnteresseerden uit heel Europa samenbrengt. Ook verschillende Nederlandse organisaties nemen deel aan het festival. Bekijk voor meer informatie het programma.
Zo werken we verder met de vele uiteenlopende ideeën en culturele invloeden die het continent in het verleden hebben gevormd en die het potentieel hebben om Europa verder vorm te geven.