De Europese Commissie heeft een nieuwe Europese zorgstrategie voorgesteld. De Commissie wil de arbeidsomstandigheden, lonen en opleidingen voor zorgpersoneel verbeteren, om de personeelstekorten aan te pakken, ook met het oog op de toekomstige behoeften.
Door de vergrijzing zal het aantal mensen dat langdurige zorg nodig zal hebben namelijk blijven stijgen. Op dit moment verlenen al ongeveer 52 miljoen Europeanen langdurige mantelzorg aan familie of vrienden.
Langer zelfstandig kunnen blijven
Om ervoor te zorgen dat ouderen en personen met een beperking langer zelfstandig blijven, stelt de Commissie een persoonsgerichte aanpak voor, met een breed gamma aan diensten. Deze diensten moeten goed in de gezondheidszorg worden geïntegreerd om ook de lasten voor ziekenhuizen en andere zorginstellingen te verminderen. Ook moet het zorgstelsel veerkrachtiger worden gemaakt, zoals ook tijdens de coronapandemie is gebleken.
Sociale uitsluiting van gezinnen vermijden
Om gezinnen te ondersteunen en het risico op sociale uitsluiting te verminderen, beveelt de Commissie aan om ervoor te zorgen dat ten minste 50 % van de kinderen jonger dan drie jaar deelneemt aan voor- en vroegschoolse educatie en opvang. Verder moeten aangepaste zorgvormen de lasten voor gezinnen met kinderen met een beperking verminderen. De helft van deze kinderen wordt nu nog uitsluitend door hun ouders verzorgd.
Meer erkenning voor zorg en meer toegang tot kwaliteitszorg
Er moet meer erkenning komen voor zowel de professionele als de mantelzorg, en iedereen moet toegang hebben tot kwaliteitszorg. Dit zal het makkelijker maken voor vrouwen om aan het werk te gaan en te blijven. Door te investeren in opvang en zorg wordt zo geïnvesteerd in gendergelijkheid en in de samenleving.