Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie

Waterstofbussen in Heinoord om passagiers duurzaam te vervoeren

In Heinenoord is een waterstoftankstation geopend voor meer dan 20 brandstofcelbussen waardoor passagiers op een duurzame manier vervoerd kunnen worden.

EU-steun: modellen voor een economische infrastructuur om waterstof bij te tanken

De actie had tot doel een nieuw vraaggestuurd commercieel model te demonstreren voor de plaatsing van waterstoftankstations, door de rendabiliteit en praktische aspecten van de exploitatie van grote waterstoftankstations te testen.

Praktijktest voor waterstof stations
De actie bestond uit een studie met een praktijktest van grote waterstofstations op 7 verschillende locaties in Duitsland (Hürth, Wermelskirchen-Koln, Wuppertal), Italië (Bolzano/Bozen), Nederland (Heinenoord- Zuid-Rotterdam) en het VK (Londen en Birmingham) langs de Noordzee-Middellandse-Zeecorridor, de Noordzee-Oostzee-corridor, de Rijn-Alpencorridor en de Scandinavisch-Mediterrane corridor.

Minimaal 10 waterstofbussen per station
Per station zullen dagelijks minimaal 10 waterstofbussen in bedrijf zijn. De bussen zullen medegefinancierd worden door de “Fuel Cell and Hydrogen Joint Undertaking” in het kader van de JIVE-projecten (735582 - JIVE - H2020-JTI-FCH-2016 en 779563 - JIVE 2 - H2020-JTI-FCH-2017-13Emotion") en 3Emotion (633174 - 3Emotion - H2020JTI-FCH-2016-1). Hoewel de nadruk ligt op bussen, kunnen in de loop van de actie sommige stations geleidelijk worden uitgerust om andere soorten voertuigen bij te tanken.

Plaatsing stations
De actie omvatte de plaatsing van de stations, de exploitatie van de bussen en stations, studies over de exploitatie en over de betaalbaarheid van de stations met als doel de resultaten ervan verder in de praktijk te brengen en te verspreiden.

Meer weten? Bezoek de website van EU-agentschap CINEA.

 

€5,509,500
EU subsidie
€11,019,000
Totale subsidiale kosten