Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel16 november 2022Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Nederlander Gert Jan Koopmans krijgt nieuwe topfunctie bij de Europese Commissie

De Nederlander Gert Jan Koopman is door de Europese Commissie benoemd tot de nieuwe directeur-generaal van DG NEAR, (Nabuurschapsbeleid en Uitbreidingsonderhandelingen).

Koopmans

Dit DG houdt zich niet alleen bezig met EU-buurlanden en toekomstige lidstaten, maar coördineert eveneens de contacten met de landen van de Europese Economische Ruimte en de Europese Vrijhandelsassociatie. Hij zal er vanaf 16 januari 2023 aan de slag gaan.

Gert Jan Koopman werkt al meer dan 30 jaar voor de Europese Commissie, op uiteenlopende EU-beleidsgebieden. Hij is een goed spreker en ervaren manager, en heeft uitgebreide ervaring met leidinggeven in crisissituaties en bij de ontwikkeling van innovatief beleid. Hij speelde een belangrijke rol bij de opzet van het Europees herstelplan ‘NextGenerationEU’ (t.w.v. 800 miljard euro) en de financiering ervan via de kapitaalmarkten door middel van een staatsfinancieringssysteem. Recenter hield hij toezicht op ‘leningsoperaties’ in het kader van het EU-programma voor macrofinanciële bijstand (MFB) voor een aantal uitbreidings- en nabuurschapspartners, waaronder Oekraïne. Hij speelde ook een centrale rol bij de opzet van het MFB+ programma voor Oekraïne, waarmee het land in 2023 tot 18 miljard euro aan bijstand zal ontvangen.

In zijn nieuwe functie zal de heer Koopman veel hebben aan zijn uitgebreide ervaring met veelzijdige crisissituaties. De buurlanden van de EU kampen nu immers met complexe uitdagingen. Gert Jan Koopman is momenteel directeur-generaal Begroting van de Europese Commissie (DG BUDG) (sinds 2018). Bekijk zijn volledige cv.