Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel6 januari 2022Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Meer dan 60 000 jongeren hebben een gratis treinkaartje gekregen om Europa te ontdekken dankzij #DiscoverEU!

Vandaag hebben meer dan 60 000 jongeren een gratis Interrail Pass gekregen om Europa te ontdekken dankzij het initiatief #DiscoverEU! Daarvan zijn er 2685 kaartjes naar jongeren in Nederland gegaan. Er waren in totaal 333,728 aanmeldingen.

European Union Capitals - Tallinn, Estonia

DiscoverEU is in in 2018 gelanceerd door de EU om 18-jarigen de kans te geven om Europa te ontdekken per trein. Denk aan indrukwekkende landschappen en de verscheidenheid aan steden en dorpen in Europa. 

Nieuwe vriendschappen en inzicht in andere culturen gekregen
DiscoverEU verbindt duizenden jongeren tot een hechte groep in heel Europa. Deelnemers die elkaar nooit eerder hebben ontmoet, leggen contact via sociale media, wisselen tips en lokale weetjes uit, vormen groepen om van stad naar stad te reizen of verblijven bij elkaar thuis.Voor velen is het ook de eerste keer dat ze zonder ouders of volwassen begeleiders reizen. Eerder deelnemers hebben aangegeven dat ze door #DiscoverEU zelfstandiger zijn geworden. Ook is hun inzicht in andere culturen en de Europese geschiedenis toegenomen en is hun kennis van vreemde talen verbeterd. Twee derde van de jongeren verklaarde dat ze de reispas niet zonder DiscoverEU hadden kunnen betalen.

Om deel te nemen aan deze ronde konden jongeren in oktober 2021 een aanvraag indienen. Daarvoor moesten ze  meerkeuzevragen beantwoorden over hun algemene kennis van de Europese Unie en andere Europese initiatieven. Deze keer konden ook 19- en 20-jarigen bij uitzondering een aanvraag indienen omdat hun rondes vanwege de COVID-19-pandemie waren uitgesteld.

Reispassen één jaar geldig door de pandemie
Succesvolle aanvragers kunnen tussen maart 2022 en februari 2023 maximaal 30 dagen reizen. Doordat het nog niet duidelijk is hoe de pandemie zich zal ontwikkelen, kunnen alle reizigers flexibele boekingen maken dankzij een nieuwe mobiele reispas. De vertrekdatum kan tot op het laatste ogenblik worden gewijzigd. De mobiele reispassen zijn één jaar geldig. De Commissie raadt alle reizigers aan zich op ReopenEU over mogelijke reisbeperkingen te informeren.

De volgende ronde om kans te maken op gratis treinkaartjes is in het voorjaar van 2022.

Bijzonderheden

Datum publicatie
6 januari 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland