Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel13 april 2022Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Intellectuele eigendom: Europese bescherming voor ambachtelijke en industriële producten in de EU en daarbuiten

Voedsel- en wijnproducten uit de EU genieten al Europese bescherming door een autenticiteitskeurmerk wat namaak moet voorkomen. Ambachtelijke en industriële producten moeten ook zo'n EU-beschermde status krijgen.

ambachtelijk werken

De Commissie is vandaag met een voorstel gekomen voor een kader om de intellectuele eigendom te beschermen van ambachtelijke en industriële producten. Daarbij draait het om de originaliteit en authenticiteit van traditionele methoden in de regio's waar zij vandaan komen. Zoals bestek uit Solingen, glas uit Murano, tweed uit Donegal, porselein uit Limoges. Hoewel deze producten op Europees en soms op wereldniveau een zekere reputatie en aanzien genieten, beschikken producenten tot nog toe niet over een beschermde EU-aanduiding om namaak te voorkomen. Bij een EU-aanduiding is de kwaliteit van het producten gekoppeld aan oorsprong en reputatie. Zo hebben ook verschillende Hollandse kazen een Europees keurmerk. Waardoor de consument betaalt voor een autentiek product i.p.v. namaak.

De nieuwe beschermingsregeling die de Commissie voorstelt zorgt voor eerlijke concurrentie voor de producenten en helpt hen namaakproducten te bestrijden. Het versterkt het lokale aanbod, geeft producenten stimulansen om nichemarkten te creëren en moedigt producenten aan om onderling en met de lokale autoriteiten samen te werken. Meer weten? Lees het volledige persbericht.

 

Bijzonderheden

Datum publicatie
13 april 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland