Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel22 september 2023Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Europees herstelfonds draagt bij aan de ontwikkeling van quantum in Nederland

Vandaag brengt Directeur-Generaal Roberto Viola van de Europese Commissie een bezoek aan Quantum Delta NL.

bankbiljet
© IStock

Quantum Delta NL is een project uit het Nationaal Groeifonds en richt zich op het versterken van het Nederlandse quantum-ecosysteem van computers, netwerken en sensoren.Quantum Delta NL is onderdeel van het Nederlandse Herstel-en Veerkrachtplan. Het krijgt in totaal € 263,9 miljoen subsidies uit het EU-herstelfonds uitgekeerd indien voortgang is geboekt op aan aantal terreinen. Zoals een pre-seed faciliteit voor start-ups opzetten, een R&D-netwerk ontwikkelen, beurzen verlenen voor promovendi en investeringen in de Nanolab Cleanroom.€ 5,4 miljard aan subsidies

De Europese Herstel- en Veerkrachtfaciliteit (het herstelfonds) is in het leven geroepen voor economisch herstel na de coronapandemie. Het Nederlandse Herstel- en Veerkrachtplan wordt ingezet voor een aantal zeer relevante onderwerpen, zoals de klimaattransitie, digitalisering en arbeidsmarkthervorming.Voor alle investeringen en hervormingen zijn mijlpalen en doelen vastgesteld die moeten worden gerealiseerd voordat het Europese geld kan worden uitgekeerd.

De maatregelen in het Nederlandse herstelplan zijn grotendeels gebaseerd op de economische en sociale aanbevelingen die de Europese Commissie jaarlijks doet. Onlangs diende Nederland een verzoek in voor een uitbreiding van het nationale herstelplan met subsidies voor energiebesparingsmaatregelen en de overgang naar hernieuwbare energie. Als dit verzoek wordt goedgekeurd kan Nederland aanspraak maken op in totaal € 5,4 miljard aan subsidies.

Bijzonderheden

Datum publicatie
22 september 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland