Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
  • Nieuwsartikel
  • 31 oktober 2024
  • Vertegenwoordiging in Nederland
  • Leestijd: 1 min

EU start een onderzoek naar het shoppingsplatform Temu i.v.m. mogelijke illegale producten en een verslavende werking

Om de consument te beschermen, start de Europese Commissie een onderzoek naar het shoppingsplatform Temu, dat de Europese internetregels mogelijk overtreedt.

Temu wordt er o.a. van verdacht illegale producten te verkopen en verslavend te zijn. Zo wordt de consument verleid tot aankopen met spelachtige beloningsprogramma's. Wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid.

Dat is in strijd met de Europese internetregels, waar alle grote online platforms als: Google, Alibaba, Amazon, Facebook etc. zich aan moeten houden. 

Volgens deze regels (de Digital Services Act, DSA) moeten platforms maatregelen nemen om te zorgen dat hun platforms veilig zijn voor gebruikers en dat er eerlijk zaken worden gedaan. Dit houdt o.a. in dat ze moeten optreden tegen schadelijke content en zaken die een negatieve impact hebben op het welzijn van de gebruikers. 

Het onderzoek zal zich richten op de volgende gebieden:

  • De systemen die Temu heeft om de verkoop van onveilige producten te beperken. Dit omvat systemen die erop gericht zijn om te voorkomen dat eerder geschorste verkopers daarna weer op het platform handelen terwijl het bekend is dat hun producten niet aan de Europese standaarden voldoen. Ook gaat het om systemen die de terugkeer van onveilige producten moeten beperken.
  • De risico's die verband houden met het verslavende ontwerp van de dienst, zoals spelachtige beloningsprogramma's. Evenals de systemen die Temu heeft om de risico's van zo’n verslavend ontwerp, die negatieve gevolgen kunnen hebben voor iemands gezondheid, te beperken.
  • Hoe Temu de inhoud en producten aan gebruikers aanbeveelt m.b.t naleving van de Europese regels. Dit omvat de eis om de belangrijkste parameters die in Temu's aanbevelingssystemen worden gebruikt bekend te maken en om gebruikers ten minste één gemakkelijk toegankelijke optie te bieden die niet gebaseerd is op eerder verzamelde data over de gebruikers.
  • De naleving van de DSA-verplichting om onderzoekers toegang te geven tot openbaar toegankelijke gegevens van Temu.

Meer weten? Lees het volledige persbericht

Bijzonderheden

Datum publicatie
31 oktober 2024
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland