
In Nederland ging het o.a. om pyrotechnische producten (waaronder vuurwerk), speelgoed en baby- of kinderproducten zoals een speen.
Dat blijkt uit een vandaag gepresenteerd verslag van de resultaten over Europese waarschuwingssysteem door de Commissie.
Het snelle waarschuwingssysteem stelt nationale markttoezichtautoriteiten in de EU-landen en landen uit de Europese Economische Ruimte (EER) in staat om gevaarlijke non food producten te melden en actie te ondernemen, en waarschuwt andere autoriteiten om ook snel in actie te komen. Dat moet consumenten beschermen tegen risico’s voor hun gezondheid en veiligheid, zoals verstikking, wurging en schade aan het gehoor of gezichtsvermogen, evenals risico's voor het milieu, energiebronnen en eigendommen.
In de EU kunnen we het niet toestaan dat alledaagse producten, die we gebruiken onze gezondheid en het milieu schaden.
Europa breed waren de volgende producten de meest voorkomende producten, die uit de handel zijn genomen wegens gezondheidsrisico's:
1. cosmetica (36%)
2. speelgoed (15%)
3. elektrische apparaten (10%)
4. motorvoertuigen (9%)
5. chemische producten (6%).
Nederland
Bekijk op de interactieve kaart over hoe Nederland en de ander Europese landen ervoor staan.
Vorige jaar waren chemische ingrediënten de belangrijkste oorzaak van het risico in bijna de helft van de waarschuwingen. Voorbeelden daarvan zijn: cadmium, nikkel en lood in sieraden, evenals allergene geurstoffen in lichaamsoliën en synthetische chemicaliën die worden gebruikt om het plastic te verzachten, bijvoorbeeld in sommige kledingstukken. Van 97% van de gemelde cosmetica werd gemeld dat ze BMHCA bevatten. Dat is een verboden synthetische geur, die schadelijk is voor vruchtbaarheid en huidirritatie kan veroorzaken.
Door de stijgende online verkoop en nieuwe digitale ontwikkeling worden de risico’s helaas alleen maar groter. Met recent aangescherpte regels wil de EU de consument daar beter tegen beschermen. Zo zijn alle online platforms zoals Temu verplicht om onveilige producten offline te halen i.v.m. de internetwet (DSA).
Meer weten? Lees verder.
Bijzonderheden
- Datum publicatie
- 16 april 2025
- Auteur
- Vertegenwoordiging in Nederland