Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel6 december 2023Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Duurzame producten: akkoord over nieuwe regels voor ecodesign

De nieuwe EU-regelgeving voor ecodesign maakt duurzame producten de nieuwe standaard in de Europese Unie.

Wooden boards for furniture production in the Montana Furniture factory
Meubels van duurzaam hout

Nieuwe EU-regels ecodesign

De Europese wetgevers hebben een akkoord bereikt over nieuwe regels voor het ontwerp van producten om ze duurzaam en herbruikbaar te maken. De wetgeving, die nu nog alleen geld voor elektrische apparaten, zal straks op meer soorten producten van toepassing zijn, zoals meubels, textiel, verf en andere bouwmaterialen.  Ook worden de duurzaamheidsvereisten waaraan producten moeten voldoen uitgebreid. Bovendien worden maatregelen genomen om het vernietigen van producten die onverkocht blijven, bijvoorbeeld kleding, tegen te gaan.

Digitaal productpaspoort

Tot slot wil de Commissie de transparantie voor consumenten verhogen door een ‘Digitaal Product Paspoort’ verplicht te stellen bij producten. Dit ‘paspoort’ zal bestaan uit een ‘tag’ op producten, zoals een QR-code, die informatie geeft over de duurzaamheid van het product.

Green Deal

De Commissie had de nieuwe regels voorgesteld om de ontwikkeling van duurzame, repareerbare en circulaire producten in de EU te stimuleren. Deze wetgeving bouwt voort op de huidige regels voor ecodesign, en komt voort uit het Actieplan Circulaire Economie en de Green Deal.

De regelgeving heeft tot doel de eerlijke concurrentie van duurzame producten op de interne markt te vergroten en het internationale concurrentievermogen van bedrijven die duurzame producten aanbieden te verhogen.

Het Europees parlement en de Raad moeten de nieuwe regelgeving nog officieel goedkeuren.

Meer weten? Lees het volledige persbericht.

Bijzonderheden

Datum publicatie
6 december 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland