Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel15 november 2022Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

De wolf is al sinds de jaren '70 een beschermde diersoort, met instemming van Nederland

Nederland beschermt de wolf sinds 1979 door de ondertekening van de Conventie van Bern, een internationaal verdrag dat voorziet in het behoud van soorten dieren en planten.

Visit of Virginijus Sinkevičius, European Commissioner, to a nature reserve in Belgium

 De wolf staat sindsdien op de lijst met bedreigde diersoorten die bescherming nodig hebben. In 1992 is dat via de Habitatrichtlijn verankerd in Europese wetgeving. Nederland was destijds een van de voorvechters van deze regels. Toen de wolf vanuit Duitsland steeds dichter naar ons land kwam werd deze door de Nederlandse overheid in 2014 toegevoegd aan lijst met beschermde binnenlandse soorten.

Erop jagen mag niet
De Habitatrichtlijn beschermt meer dan duizend soorten zeldzame of bedreigde planten en dieren in de EU. De wet bepaalt welke diersoorten en de mate waarin deze beschermd worden. Wolven vallen in de categorie die streng beschermd moet worden in de hele EU, zowel binnen als buiten Natura2000-gebieden, dus ook in Nederland. Dat betekent dat er niet op gejaagd mag worden.

Mogelijkheden om af te wijken
Er zijn wel een aantal mogelijkheden om van de beschermde status af te wijken. Bijvoorbeeld vanwege aantoonbare ernstige schade aan gewassen, vee of bossen. Dat gebeurt bijvoorbeeld in Finland waar de wolf iets minder bescherming geniet om ook het rendier een kans te geven. Maar dit kan alleen onder zeer strikte voorwaarden en pas als alle mogelijke wolfwerende maatregelen genomen zijn. Denk hierbij aan kuddewaakhonden, ’s nachts ophokken van vee of het plaatsen van hekken.

EU-steun
De Europese Unie helpt de lidstaten ook om de financiële lasten van deze maatregelen te dragen. Dat kan bijvoorbeeld via de inzet van gelden uit het Europese landbouwbeleid. Iedere lidstaat kan in de nationale plannen voor de landbouwfondsen geld reserveren om vee te beschermen tegen grote roofdieren, zoals de wolf.

Beluister ook de podcast op Spotify.  Regels: "Nederland kan meer doen met de beschermde wolf", zegt Ingelise de Boer, woordvoerder van de Europese Commissie.

Bijzonderheden

Datum publicatie
15 november 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland