Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel25 april 2024Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

De oerhollandse rookworst blijft nog gewoon te koop

In tegenstelling tot de vele verontruste berichten van de afgelopen dagen, mag rookworst in Nederland nog gewoon in de winkels blijven liggen.

Wel moeten producenten die de worst niet zelf roken maar kiezen voor een kunstmatige toegevoegde rooksmaak op zoek naar een gezonder alternatief.

De reden hiervoor is dat de huidige smaakstoffen, rookaroma’s genoemd, niet voldoen aan de gezondheidseisen. Ze zijn in kleine mate kankerverwekkend en kunnen dus maar beter uit het voedsel verdwijnen.   

Wie heeft dit besloten?

Experts van de 27 EU-landen hebben vandaag ingestemd met een voorstel om 8 kunstmatige smaakstoffen die voedsel een rooksmaak geven, niet meer toe te laten op de markt. Dit is gedaan uit overwegingen van veiligheid voor de gezondheid. Uit wetenschappelijke tests is gebleken dat de betreffende smaakstoffen hoogstwaarschijnlijk kankerverwekkend zijn.


Wist je dat de EU de hoogste standaard ter wereld heeft voor voedselveiligheid?


Overgangstermijnen in overleg met producenten

De producenten waren ruim op tijd op de hoogte van het feit dat deze beslissing eraan zat te komen en in overleg met hen is besloten dat er overgangstermijnen komen, zodat producten niet ineens uit de schappen verdwijnen. In het geval van rookworst is dat 5 jaar.

Iedereen mag natuurlijk zelf bepalen wat er op het menu staat, maar binnen de EU is afgesproken dat we ervoor zorgen dat producten die overal verkocht kunnen worden gegarandeerd onschadelijk zijn voor de consument.

Eerst testen vòòr toelaten op de markt

De afspraak is dat (kunstmatige) toevoegingen aan eten eerst uitvoerig getest worden voordat ze toegelaten worden op de markt. Op gezette tijden wordt daarom deze toelating opnieuw bekeken en in overeenstemming gebracht met de meest recente wetenschappelijke inzichten. Het Europees agentschap EFSA voert die tests uit en het definitieve besluit wordt genomen door de EU-landen in samenspraak met de Europese Commissie.

Wat zijn rookaroma’s ?

Vroeger werd eten gerookt om het voedsel langer houdbaar te maken. Tegenwoordig eten we gerookt voedsel vooral omdat we van de smaak houden. Sommige producenten kiezen ervoor om in plaats van zelf te roken, een kunstmatige smaakmaker toe te voegen. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij vis, kaas of in dit geval worst. Ook sauzen, soep, en chips krijgen op deze manier soms een gerookte smaak, terwijl deze producten in feite niet gerookt kunnen worden.

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
25 april 2024
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland