Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel24 oktober 2023Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

De klok verzetten: waarom doen we dat ook alweer nog steeds?

Dit weekend wordt de klok weer verzet. Daarmee komt ook weer de halfjaarlijkse discussie op gang of de zomer- of wintertijd niet afgeschaft moet worden. Vaak wordt er naar Brussel gewezen om deze kwestie aan te pakken.

Klok verzetten

Maar in werkelijkheid ligt de bal momenteel bij Nederland en de andere EU-landen. Hoe zit het ook alweer precies?

Europese afspraak
In de jaren tachtig van de vorige eeuw is er een Europese afspraak gemaakt om de klok in alle EU-landen op hetzelfde moment te verzetten: in het laatste weekend van maart en het laatste weekend van oktober.

Er kwamen echter meerdere klachten van burgers, het Europees Parlement en diverse EU-landen vanwege problemen zoals slapeloosheid. De Europese Commissie heeft daarom in 2018 een online raadpleging gehouden over dit onderwerp onder Europeanen. Van de 4,5 miljoen binnengekomen reacties vond 84 procent dat er een einde moest komen aan de klok verzetten .

Om die reden is er in september 2018 een wetsvoorstel gedaan om de klok niet meer te verzetten. De EU-landen mogen volgens het voorstel zelf bepalen of ze zomer- of wintertijd willen hanteren. Ze moeten dit alleen wel tijdig laten weten aan de Europese Commissie en de andere EU-landen om bijvoorbeeld problemen in de transportsector te voorkomen.

En nu?
Voordat een Europees wetsvoorstel van kracht wordt, moet het eerst goedgekeurd worden door het Europarlement en de EU-landen. In maart 2019 ging het Europarlement al akkoord. Echter de EU-landen zijn er nog niet in geslaagd om overeenstemming te bereiken. Voorlopig laten ze het voorstel op de plank liggen. Het is nu aan de nationale ministers om de discussie weer te hervatten. Tot die tijd verandert er niets, behalve de klok twee keer per jaar natuurlijk.

Bijzonderheden

Datum publicatie
24 oktober 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland