Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel2 mei 2022Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

De Europese Commissie (EC) verdenkt Apple van misbruik machtpositie i.v.m. technologie betaaldienst Apple Pay

De Europese Commissie verdenkt Apple van mogelijk misbruik van zijn machtspositie op de markten voor mobiele portemonnees op iOS-apparaten. Er zijn aanwijzingen dat Apple mogelijk de concurrentie heeft beperkt, ten voordele van de eigen betaaldienst.

Apple Pay is de eigen betaaldienst van Apple voor digitale portemonnees op iPhones en iPads, die wordt gebruikt om mobiele betalingen in fysieke winkels en online mogelijk te maken.  De iPhones, iPads en software van Apple vormen een ‘gesloten ecosysteem’. Apple beperkt de concurrentie op de markt voor mobiele portemonnees op iOS-apparaten door geen toegang te geven tot een standaardtechnologie die wordt gebruikt voor contactloze betalingen met mobiele apparaten in winkels ("Near-Field Communication (NFC)" of "tap and go") op iOS-apparaten.

"Mobiele betalingen spelen een snel groeiende rol in onze digitale economie. Voor de integratie van de Europese betaalmarkten is het belangrijk dat consumenten kunnen profiteren van een concurrerend en innovatief betalingslandschap. Er zijn aanwijzingen dat Apple de toegang van derde partijen tot belangrijke technologie die nodig is om concurrerende mobiele portemonnee-oplossingen op Apple's apparaten te ontwikkelen, heeft beperkt. In onze Statement of Objection hebben we voorlopig vastgesteld dat Apple mogelijk de concurrentie heeft beperkt, ten voordele van zijn eigen oplossing Apple Pay. Als dit wordt bevestigd, zou een dergelijk gedrag in strijd zijn met onze mededingingsregels", aldus Uitvoerend Vicevoorzitter Margrethe Vestager, belast met het mededingingsbeleid.

Apple geeft geen toegang  tot de noodzakelijke NFC-invoer in iOS aan andere app-ontwikkelaars van andere mobiele portemonnees. Alleen Apple kan van deze toegang gebruik maken.

De NFC-"tap and go"-technologie is ingebouwd in mobiele Apple-toestellen voor betalingen in winkels. Deze technologie maakt communicatie mogelijk tussen een mobiele telefoon en betaalterminals in winkels. NFC is gestandaardiseerd, beschikbaar in bijna alle betaalterminals in winkels en maakt de veiligste en meest naadloze mobiele betalingen mogelijk. In vergelijking met andere oplossingen biedt NFC een naadlozere en veiligere betaalervaring en geniet het een bredere aanvaarding in Europa.

Apple heeft nu de kans om erop te reageren. De Europese Commissie onderzoekt de zaak verder.

Als een bedrijf aantoonbaar misbruik maakt van diens machtspositie kan de Europese Commissie boetes opleggen. Bekijk hier een uitleg daarover.

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
2 mei 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland