De Europese Unie (EU) komt goed voorbereid naar de stad aan de Rode Zee; met behaalde resultaten, zoals het uitfaseren van nieuwe vervuilende verbrandingsmotoren in auto’s. Evenals een verdubbeling van zon- en windenergie op het Europese stroomnet. Op de klimaattop worden nieuwe samenwerkingen gesmeed tussen de EU en andere landen, zoals Guyana, Mongolië en Zambia.
Er is nog maar een kleine kans dat we de grens van maximaal 1,5°C opwarming van de aarde halen, maar de EU doet er alles aan om dit toch voor elkaar te krijgen. Kortgeleden werd besloten dat er vanaf 2035 geen nieuwe auto’s met vervuilende verbrandingsmotoren verkocht mogen worden in Europa. We schakelen razendsnel over op schone energie. Er wordt in de EU al meer elektriciteit gewonnen uit duurzame bronnen dan uit fossiele brandstoffen.
Uiteraard wil de EU ook de rest van de wereld helpen om klimaatverandering het hoofd te bieden. Ondanks de oorlog in Oekraïne en de coronapandemie levert Europa de grootste bijdrage aan klimaatfinanciering voor het wereldwijde doel van 100 miljard dollar voor 2020-2025.
De discussie over schadevergoedingen is een belangrijk onderwerp van deze top. Het doel van het Parijsakkoord is uiteraard om schade door klimaatverandering te voorkomen, te minimaliseren en aan te pakken. Toch is de situatie in elk land verschillend, er is geen pasklare aanpak wanneer het gaat om schade. In Egypte wil de EU dus begrijpen wat de verschillende behoeften zijn op dit gebied. Daarnaast kijken we hoe bestaande fondsen mogelijk ingezet kunnen worden voor deze schadevergoedingen.
Bronnen
Bijzonderheden
- Datum publicatie
- 8 november 2022
- Auteur
- Vertegenwoordiging in Nederland