Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie

LobStAR: onderzoek naar massale sterfte van de Oosterscheldekreeft

Oosterscheldekreeft
Oosterscheldekreeft, EU-project LobStAR
© Wageningen Marine Research (WUR).


De Oosterscheldekreeft, is een uniek Nederlands product dat zich van andere kreeften onderscheidt door een fijnere en zachtere smaak. Echter door massale sterfte wordt er minder van deze kreeft gevangen. De oorzaak is onduidelijk maar een onderzoek moet meer inzichten geven voor duurzaam visserijbeheer.

Inzicht in kreeftenbestanden noodzakelijk

Ondanks natuurlijke schommelingen zijn vissers, duikers en wetenschappers steeds bezorgder over de onverklaarbare daling van de Oosterscheldekreeften. Nauwkeurige beoordelingen van de aantallen zijn belangrijk om deze dalingen te begrijpen en om maatregelen te kunnen nemen voor duurzaam beheer. Echter in Nederland ontbreekt wetenschappelijk inzicht in kreeftbestanden. 

 Visserijplan urgent

Kreeftenvissers zagen de noodzaak en hebben een eigen visserijplan geschreven om regionale visserijbeheer te verbeteren via de Vereniging van Beroepsvissers Oosterschelde, Westschelde en Voordelta (OWV). Ze hebben zich ertoe verbonden om samen te werken met de overheid en belanghebbenden om wetenschappelijk onderbouwde plannen voor visserijbeheer te gaan ontwikkelen. 
 

Oosterscheldekreeften meten
Oosterscheldekreeften meten
© Wageningen Marine Research (WUR)


Wetenschapppelijke kennis vergaren en delen

In het project LobStAR werken kreeftenvissers (via OWV) samen met onderzoekers van Wageningen Marine Research. Ze ontwikkelen een innovatief kennissysteem voor een bestandsschatting, die na afloop van het project met beperkte kosten kan worden voorgezet door OWV. De systematisch vezamelde kennis over het kreeftenbestand is ook belangrijk voor andere belanghebbenden. Lees verder voor uitgebreide informatie
 

Het project LobStAR is mede mogelijk gemaakt dankzij EU-subsidie.

EU-subsidie:
639.364,26 euro
Het geld komt uit het Europees Fonds voor maritieme zaken en visserij (EFMZV).
Totaal subsidiabele kosten:
852.485, 68 euro
Begunstigden:
Wageningen Marine Research en OWV.