Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie

Iconische EU-projecten in Nederland: de Afsluitdijk, die inwoners tegen water beschermt

Waar zouden we in Nederland zijn zonder bescherming van de dijken tegen de kracht van het water om onze voeten droog te houden?  

Foto met dank aan Dieter van Pixabay

 

Wist je dat de kostbare, grote vernieuwing van de Afsluitdijk mede mogelijk is gemaakt door steun van de EU?  

De 32 km lange Afsluitdijk die tussen Noord-Holland en Friesland ligt en sinds 1932 bestaat, is vernieuwd. Dit is belangrijk voor de veiligheid van Nederland in tijden van een veranderend klimaat, waardoor de kans op overstromingen toeneemt. Om het water beter te kunnen tegenhouden en de vissen in de natuur te beschermen is er in 2018 een Europese lening verstrekt.

Daarmee is de toplaag van de Afsluitdijk versterkt. Er zijn nieuwe keersluizen vóór de bestaande schutsluizen aan beide zijden van de dam gebouwd, in Kornwerderzand en Den Oever. Ook zijn de huidige spuisluizen gerenoveerd.

Verder is het voor vissen nu mogelijk om zich door passages te kunnen verplaatsen tussen de zee en het binnenmeer. Zo gaan veiligheid en duurzaamheid hand in hand.

€ 330,000,000
EIB financiering
€ 788 000.000
Totale kosten
Begunstigde:
publiek-private samenwerking via RWS

Achtergrond

InvestEU is een Europees investeringsprogramma dat extra investeringen mobiliseert voor meer groei en banen om economische groei aan te zwengelen. Door de garantie van de EU, kan de EIB leningen verstrekken met langere looptijd, aflossingsvrije perioden en lage rentetarieven.