Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel28 september 2022Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Werknemers in de EU moeten beter tegen asbest worden beschermd

Maar liefst 78% van de erkende vormen van beroepskanker in de EU is asbest-gerelateerd. De Europese Commissie wil betere bescherming voor werknemers en is met een pakket aan maatregelen gekomen.

House renovation site

Hoewel alle vormen van asbest in de EU sinds 2005 verboden zijn, is er nog steeds asbest aanwezig in oudere gebouwen. Asbest vormt een bedreiging voor de gezondheid, vooral wanneer asbesthoudend materiaal wordt verplaatst en vezels vrijkomen en worden ingeademd (bijvoorbeeld bij renovaties). Bij inademing kunnen asbestvezels in de lucht bijvoorbeeld leiden tot mesothelioom en longkanker, waarbij de eerste ziekteverschijnselen zich gemiddeld pas 30 jaar na de blootstelling voordoen.

Een van de gepresenteerde maatregelen is dat de Europese Commissie een lagere grenswaarde wil voor de blootstelling aan asbest op het werk bijv. bij sloop-en renovatiewerkzaamheden. Deze moet tot 10 keer lager (van de huidige 0,1 vezels per kubieke centimeter (f/cm³) tot 0,01 f/cm³) o.b.v. de meest recente wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen. Meer weten? Lees het volledige persbericht voor de andere maatregelen.

 

Update 27 juni 2023: Europees akkoord bereikt.

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
28 september 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland