Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel2 augustus 2022Vertegenwoordiging in Nederland

Voor de gezamenlijke aankoop van een eiwitvaccin voor diverse EU-landen is een raamcontract getekend

De coronabesmettingen nemen weer toe in Europa. De landen moeten goed voorbereid zijn voor de herfst en de winter.

Symbolic -  Plasters

Daarom is er een gezamenlijk koopcontract gesloten met het bedrijf HIPRA Human Health voor de levering van een mogelijk eiwitvaccin tegen COVID-19.  

Dit type vaccin bevat delen van een eiwit dat uniek is voor het virus. Dat is genoeg voor ons immuunsysteem om te weten dat het eiwit niet in ons lichaam thuishoort. Ons lichaam reageert door zelf een natuur -
lijke afweer tegen infectie met COVID-19 te produceren.

14-lidstaten en landen nemen deel aan deze gezamenlijke aanbesteding, waardoor ze tot 250 miljoen doses van het vaccin kunnen kopen. Wel moet het vaccin eerst goedgekeurd worden door EMA, dat is het Europees Medicijnagentschap. Zij beoordelen altijd of een vaccin geschikt is om in de handel te brengen.

Het contract met HIPRA vormt een aanvulling op een al uitgebreide vaccinportefeuille, die het product is van de vaccinstrategie van de EU en onder meer contracten met AstraZenecaSanofi-GSKJanssen Pharmaceutica NVBioNtech-PfizerModerna, Novavax en Valneva. De komende maanden is het zeer belangrijk om het aantal vaccinaties en boosters op te voeren.

Het raamcontract voor de vaccins is gesloten door HERA, dat is de Autoriteit voor paraatheid en respons, gelanceerd door de Europese Commissie. HERA heeft als taak om noodsituaties op gezondheidsgebied te voorkomen, op te sporen en er snel op te reageren.

snelle reacties op noodsituaties

Meer weten? Lees het volledige persbericht.

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
2 augustus 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland