Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel8 juli 2024Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Twente wijn gaat Italiaanse Chianti achterna en krijgt EU-beschermde status

Twente wijn krijgt een EU-beschermd kwaliteitslabel en gaat daarmee de Italiaanse Chianti achterna. Voor de consument betekent dit dat de kwaliteit van deze wijn gegarandeerd is door zo’n ‘echtheidslabel’. 

Vandaag heeft de Commissie namelijk bekend gemaakt dat de wijn een EU-kwaliteitskeurmerk krijgt. Nederland had een aanvraag ingediend.

De hoge kwaliteit van wijn uit Twente wordt bepaald door de unieke kenmerken van het gebied. Zoals: het klimaat, de diverse bodem die het geschikt maar voor wijndruiven en de toegepaste teelt en vinificatie (wijnbereiding)methoden. 

 

Kwaliteitslabels beschermen en promoten de oorsprong, tradities en unieke kenmerken van vele verschillende producten uit de EU. Het Europese label BOB (beschermde oorsprongsbenaming) betekent dat bijzondere etenswaren en drank afkomstig moeten zijn uit het gebied waarin ze beroemd zijn geworden. Bovendien moeten ze volgens de voorgeschreven bereidingsprocessen geproduceerd worden en een strikte controle ondergaan. 
 

Twente wijn
Wijnen Ambt Delden
Foto met dank aan ©Hof van Twente


Twente wijnen van Ambt Delden kregen in 2019 al een EU-beschermde status voor het gebied Ambt Delden. Dit zal worden opgeheven om op te gaan in BOB Twente. Op deze Nederlandse wijn prijkt ook zo’n kwaliteitslabel:
•    Achterhoek Winterswijk wijn 
•    Maasvallei Limburg wijn
•    Schouwen Duiveland wijn etc.
Meer weten? Bekijk het overzicht
 

Bijzonderheden

Datum publicatie
8 juli 2024
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland