Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel13 april 2023Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Staatssteun: Europese goedkeuring voor Nederlandse steunregeling van 1,4 miljard euro voor energie-intensieve mkb-bedrijven

De Europese Commissie heeft groen licht gegeven voor een Nederlandse steunmaatregel van 1,4 miljard euro ter ondersteuning van energie-intensieve mkb'ers, die met hogere energiekosten geconfronteerd worden door de oorlog in Oekraïne.

de euro
© iStock

Met deze regeling van 1,4 miljard euro kan Nederland de liquiditeitstekorten aanpakken waarmee energie-intensieve ondernemingen, vooral de kleinere, momenteel worden geconfronteerd in het licht van de huidige geopolitieke crisis.

Het doel van de regeling is om  een deel van de gestegen kosten van aardgas en elektriciteit te compenseren. Evenals de gevolgen ervan te beperken voor bedrijven die die kosten momenteel niet kunnen betalen.

De regeling wordt opengesteld voor kleine en middelgrote ondernemingen in verschillende sectoren die in Nederland actief zijn en waarvan de aankoop van aardgas en elektriciteit ten minste 7% van hun jaaromzet voor het jaar 2022 bedraagt. Kredietinstellingen en andere financiële instellingen zijn van de regeling uitgesloten.

Iedere potentiële begunstigde krijgt recht op een steunbedrag van 50% van de in aanmerking komende kosten, met een maximum van 160.000 euro.

De Europese Commissie is van oordeel dat de Nederlandse maatregel overeenstemt met de voorwaarden van het tijdelijke crisis- en transitiekader. Meer in het bijzonder:

  1. bedraagt de steun niet meer dan 250.000 euro per onderneming die actief is in de primaire landbouwproductie, 300.000 euro per onderneming die actief is in de visserij- en aquacultuursector en 2 miljoen euro per onderneming die actief is in alle andere sectoren; en
  2. wordt de steun vóór 31 december 2023 verleend.

De goedgekeuring is bedoeld om steunmaatregelen te stimuleren in sectoren die van cruciaal belang zijn om de groene transitie te versnellen en de afhankelijkheid van brandstoffen te verminderen. De Commissie concludeert ook dat de Nederlandse regeling noodzakelijk, passend en evenredig is om een ernstige verstoring in de economie van een EU-land aan te pakken en in overeenstemming is met de Europese regels.

Meer weten? Lees het volledige persbericht.

Bijzonderheden

Datum publicatie
13 april 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland