Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel3 juni 2022Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Staatssteun: Europese goedkeuring voor Nederlandse regeling van 276 miljoen euro om de aankoop van land voor natuurbehoud te bevorderen

De Nederlandse staatssteunregeling van 276 miljoen euro om de aankoop van grond voor duurzaam natuurbehoud te bevorderen, is goedgekeurd door de Europese Commissie. De Nederlandse regeling is getoetst aan de Europese staatssteunregels.

Natuur

De steunmaatregel moet een netwerk van natuurgebieden realiseren en verbinden met nabijgelegen landbouwgronden. Ook moet het bijdragen tot de ontwikkeling van natuurgebieden die ervoor zullen zorgen dat de biodiversiteit en leefbaarheid in Nederland worden beschermd.

Subsidies voor duurzame-natuurbeheerders
Door de regeling kunnen er subsidies worden verstrekt om duurzame-natuurbeheerders te compenseren voor het verrichten van een dienst van algemeen economisch belang, namelijk de aankoop van grond om hier natuurgebied van te maken. De regeling vergoedt tot 100% van de waardevermindering van de grond als gevolg van de omvorming tot natuurgebied, berekend op basis van een onafhankelijk rapport. De regeling loopt t/m 31 december 2027.

De regeling vervangt een bestaande regeling voor de ondersteuning van grondaankoop voor natuurbehoud, die in juli 2011 door de Commissie werd goedgekeurd (SA.31243).

Voor de Europese goedkeuring had de Commissie de steunmaatregel getoetst aan de EU-regels voor staatssteun en voor de compensatie voor openbare diensten. Er is vastgesteld dat de compensatie beperkt is qua duur en niet meer zal bedragen dan de kosten van de openbare-dienstverleningstaak waarmee de natuurbeheerders zijn belast.  

Waarom zijn er Europese staatssteunregels nodig?
Met haar staatssteunregels garandeert de Europese Commissie dat de staatssteun van EU-landen geen enkel bedrijf, hoe groot of klein het ook is, een oneerlijk concurrentievoordeel geeft of het gelijke speelveld op de interne markt verstoort. Meer weten? Bekijk de EU-concurrentiewebsite voor consumenten of bekijk de website over goedkeuringen staatssteunregelingen onder zaaknummer SA.64168.

Bijzonderheden

Datum publicatie
3 juni 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland