Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel26 oktober 2022Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Op naar schonere lucht en schoner water door nieuwe EU-regels

De Europese Commissie is met een voorstel gekomen voor strengere regels voor verontreinigende stoffen in de omgevingslucht en het oppervlakte- en grondwater. Dat geldt ook voor de behandeling van stedelijk afvalwater.  

Schonere lucht
©iStock

Door luchtverontreiniging sterven jaarlijks sterven zo’n 300 000 en lijden nog veel meer Europeanen  aan ziekten zoals astma, hart- en vaatziekten en longkanker.  De verontreiniging is ook schadelijk voor het milieu door o.a. verzuring en schade aan de ozonlaag, die bossen, ecosystemen en gewassen aantasten.

Nieuwe regels moeten ervoor zorgen dat het aantal sterfgevallen door de belangrijkste verontreinigende fijnstof PM2,5 in tien jaar tijd met meer dan 75 % afneemt.

De Europese Commissie wil het goed voorbeeld geven door haar eigen luchtkwaliteitsnormen strenger te maken kort nadat de normen van de WHO zijn herzien. Tegen 2050 moet het milieu vrij zijn van schadelijke verontreinigende stoffen. Daarom moet de EU de inspanningen opvoeren door diverse acties voor een klimaat neutrale samenleving.

Compensatie voor de burger
De herziening zal er ook voor zorgen dat personen die gezondheidsschade lijden als gevolg van luchtverontreiniging recht hebben op compensatie als de luchtkwaliteitsregels van de EU zijn overtreden.

Industrie verantwoordelijk maken
Voor producenten betekent de herziening dat het principe ‘de vervuiler betaalt’’ wordt ingevoerd. Dit betekent dat de industrie zal moeten betalen voor de behandeling van de schadelijke verontreinigende stoffen, die bij het gebruik van hun producten vrijkomen. Momenteel zijn de farmaceutische en cosmeticasector gezamenlijk verantwoordelijk voor 92 % van de toxische belasting in het afvalwater. 

Meer weten over de andere acties? Lees het volledige persbericht en bekijk de veelgestelde vragen.

 

 

Update op 20 februari 2024: De Comissie verwelkomt een Europees akoord.

 

 

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
26 oktober 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland