Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel21 maart 2022Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Oekraïne: EU steun beschikbaar voor opvang van vluchtelingen en snellere overgang naar hernieuwbare energie

De EU-landen die hulp nodig hebben bij de opvang van oorlogsvluchtelingen, kunnen nu steun aanvragen bij de Europese Commissie. Ze kunnen deze ook gebruiken voor een snelle overstap naar schone energie om zo minder afhankelijk te worden van Rusland.

Ukrainian family in Brussels

EU-landen die steun nodig hebben i.v.m. met de oorlog die is uitgebroken tussen Rusland en Oekraïne kunnen steun aanvragen via het instrument voor technische ondersteuning (TSI) om:

  • capaciteit op te bouwen om oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne op te vangen. Zo kunnen de nationale autoriteiten hulp krijgen om de toegang tot essentiële diensten zoals huisvesting, onderwijs, gezondheidszorg en banen te versnellen.
  • Oekraïense vluchtelingen op sociaal en economische vlak te laten integreren  Door bijvoorbeeld een gestandaardiseerd mechanisme voor de erkenning van de academische kwalificaties van de vluchtelingen voor toegang tot de arbeidsmarkt.
  • het best mogelijke gebruik van de beschikbare EU-middelen om te voorzien in huisvesting voor gezinnen of niet-begeleide minderjarigen.
  • Afhankelijkheid van fossiele brandstoffen uit Rusland afbouwen. Dit omvat het in kaart brengen van de beste hervormingen en investeringen op nationaal, regionaal en grensoverschrijdend niveau, volgens het EU-plan voor meer betaalbare, veilige en duurzame energie tegen 2030. Dit zal de diversificatie van de energievoorziening helpen ondersteunen, de transitie naar hernieuwbare energie versnellen en de energie-efficiëntie verbeteren.

TSI is een steunprogramma voor structurele hervormingen in de EU-landen.  Meer weten? Lees het volledige persbericht.

Bijzonderheden

Datum publicatie
21 maart 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland